Report

Aside Banners

Turizam s one strane pameti

Možda neki od vas još nisu bili na godišnjem odmoru? Ili se poput nas pitate: G.O. što je to? Donosimo TOP destinacije koje obavezno morate posjetiti, ako vam život baš i nije mio.

Piše , Objavljeno

Znamo da je prošlo ljeto i vrijeme godišnjih odmora, no među vama vjerojatno ima i onih koji još nisu stigli potrošiti vlastite novce na tih 14 dana raja. Pomislili smo, možda neki od vas još nisu bili na godišnjem odmoru? Ili se poput nas pitate:G.O. što je to?

Kako god bilo, Idesh! predstavlja najluđe svjetske turističke destinacije, za koje vam osim dobre volje i novaca treba puno više od toga. Pažljivo pročitajte sljedeće upute, kupite već danas avionske karte, pa sljedeće ljeto umjesto na more, možda se odlučite na neku od ovih suludih destinacija.

Pyongyang

Glavni grad, kulturno i prometno središte Sjeverne Koreje. Nalazi se na rijeci Taedong, samo 48 kilometara od prekrasnih obala Žutog mora. Osnovan 1122. godine najstariji je korejski grad, a stare zidine i gradska vrata sačuvani su još iz doba osnivanja. Metroom možete otići u bilo koji dio grada kao, a tu možete odsjesti u najvećem hotelu na svijetu. Jedini njegov problem je što je nedovršen, a na njegovih 105 betosnkih katova nema prozora.

Zašto ne? Znate li korejski? Svojim dobrim poznavanjem engleskog možete si priuštiti samo nevolje, jer znate da oni mrze Amere, a dok im vi objasnite…I tko zna, možda pukne koji nuklearni reaktor dok ste tamo.

Sokoto

Jedan od najvećih gradova Nigerije, smještena u neposrednoj blizini ušća rijeka Sokoto i Rima. Ovaj grad je najpoznatiji po Sultanskoj palači, a u neposrednoj blizini nalazi se i najveća nigerijska brana. Međutim, unatoč blizini brane, struje nema ili ima dva sata na dan, kao ni javnog prijevoza, pa je najbolje ponijeti dobre cipele jer pješačenjem se najbolje upoznaju ljepote ovoga grada.

Zašto ne? Tri stvari:vojna hunta, šerijatski zakon i svakodnevna smaknuća na ulici. Naravno, sve ovo ako ste bijelci. I ako ste zaboravili, tamo su oteli hrvatske radnike. Pa vi vidite.

Bali

Nekadašnja omiljena destinacija hrvatskih mladih bračnih parova. Tropski raj, pješčane plaže, ljubazno domorodno osoblje donosi koktele dok vam stopala škakljaju valovi toplog mora. Nakon noći provedene na nekom od brojnih tuluma, možete se cjenkati s trgovcima na tržnicama i na taj način vratiti se iskonskom i povratiti izgubljenu energiju.

Zašto ne? prenosimo:”Bombe koje su u eksplodirale na tradicionalno mirnom turističkom odredištu, indonezijskom otoku Baliju, ubile su najmanje 182 ljudi. Dvije bombe eksplodirale su u najživljoj turističkoj zoni u blizini popularnog noćnog kluba Sari”. Dovoljno.

Černobil

Prije više od dvadeset godina eksplodirao je nuklearni reaktor u Černobilu, nekada bivšoj sovjetskoj republici Ukrajini. I sad slijedi vjerovali ili ne. Godišnje više od pet tisuća turista odluči posjetiti mrtvu zonu odakle je prije dva desetljeća preseljeno 50 tisuća ljudi. Istina, prekasno.

Zašto ne? Nigdje na ovoj planeti Geigerov brojač ne vrišti kao na ovome području, no ipak ako obučete skafander možda će te se osjećati kao Neil Armstrong. Probajte pa nam javite.

Santiago de Cali

Svjetska prijestolnica Salse i jedan od najvećih kolumbijskih gradova. Ajde priznajte svi ste gledali Motorcycle Diaries i svi bi voljeli proputovati Južnom Amerikom poput mladog Che Guevare. Kao jedna od najboljih destinacija gdje možete završiti putovanje je Cali, gdje su žene predivne, a uzgred budi rečeno, tamo je sjedište najvećeg narko kartela.

Zašto ne? Nedavno je uhapšen najveći kolumbijski krijumčar kokaina Diego Montoya, dakle zabava otpada, a osim toga svakodnevicu upotpunjavaju, kažu, bombe na ulicama i mrtvi.

Guatemala City

Glavni grad istoimene srednjoameričke države, a sa svoja tri milijuna stanovnika i jedan od najvećih gradova u tome području. Prvo naselje na području grada osnovale su Maje prije 2000 godina, a ruševine tog grada nalaze se u samome centru današnje metropole. Smješten na 1533 metra nadmorske visine pruža nevjerojatan pogled na Karipski zaljev.

Zašto ne? Gradski autobusi prepuni su rupa od metaka, ulične bande vladaju gradom, ako se odlučite potražiti jeftin hostel u najboljem slučaju će vas opljačkati, a u najgorem oteti, silovati ili instant ustrijeliti.

Planina Hua

Ako ste adrenalinski frik, ako volite život na ivici (provalije), onda je planina Hua u Kini idealno mjesto za vas. Sveta planina taoizma, čiji se hram nalazi na visini od 2.160 metara, najpoznatija je po svojem okomitom putu, a svi koji su ga prošli i preživjeli kažu da je doživljaj nevjerojatan. Ako nam ne vjerujete pogledajte fotke na kraju teksta.

Zašto ne? Do vrha vode dva puta; novi izgrađen 1994. godine koji uključuje i vožnja žičarom, ali i onaj stari put kojeg slobodno možemo nazvati putom samoubojica. Tko preživi, spreman je na sve.

TAGOVIludo turizam

Komentiraj