Report

Zovite nam Indya!

Aside Banners

Tutankamonova grobnica možda skriva najveće arheološko otkriće 21. stoljeća

Piše , Objavljeno

Arheolozi, zaljubljenici u povijest i Indiana Jones su ovih dana na rubu svojih stolica jer bismo uskoro mogli saznati odgovore na neka teška pitanja.

grobnicaIako je otkrivena prije gotovo 100 godina (1922. godine od strane britanske ekspedicije vođene Howardom Carterom), Tutankamonova grobnica u egipatskom Luxoru još uvijek krije pregršt tajni, a neke od njih bi mogle dati odgovore na pitanja koja znanstvenu zajednicu muče već gotovo cijelo stoljeće. Posljednje počivalište 12. egipatskog faraona, koji je vladao prije više od 3 000 godina, navodno je ukleto i iznimno opasno, ali i vrlo krhko te itekako podložno pljačkaškim pohodima, tako da se svemu vezanom uz njega mora pristupiti s velikim oprezom, a upravo to i čini tim istraživača koji vjeruje kako je nabasao na nešto uistinu spektakularno.

tut 1

Najnovije skeniranje grobnice je tako otkrilo dvije do sada nepoznate i neistražene prostorije u njezinom sjevernom i istočnom dijelu, koje po svemu sudeći nisu vidjele svjetlost dana niti ljudsku ruku od kada su zatvorene. Prema prvim procjenama, prostorije sadrže metalni i organski materijal, a već se naveliko nagađa kako bi mogle sadržavati posmrtne ostatke Tutankamonove obitelji, zajedno s blagom s kojim su pokopani i uvijek itekako korisnim hijeroglifima. Ide se toliko daleko da se nabacuju teorijama kako je tamo pokopana i kraljica Nefertiti, po nekima i prava Tutankamonova majka.

tut

Egipatski ministar antike Mamdouh el-Damaty za sada ne želi potvrditi niti jedan od ovih navoda, te ističe kako će krajem mjeseca biti obavljeno još jedno skeniranje, nakon čega će se odlučiti o daljnjim koracima. U slučaju da tamo uistinu ima nešto, ovo bi otkriće moglo obasjati novo svjetlo na ono što znamo o egipatskim vladarima onog vremena te riješiti par gorućih pitanja koja su i dalje bremen svakog egiptologa. A tko zna, možda tamo pronađemo i kakve vanzemaljske kosture, uskrsle mumije ili portal za drugu dimenziju

TAGOVIarheolog arheologija egipat Mumija nefertiti otkriće tutankamon tutankamonova grobnica

Komentiraj