Report

Svaka im čast!

Aside Banners

U Danskoj otvoren prvi supermarket koji prodaje isključivo hranu kojoj je istekao rok trajanja

Piše , Objavljeno

Tko ne bi volio ove Dance kada su valjda jedina nacija na svijetu kojoj je uistinu stalo da barem pokušaju spasiti našu jadnu planetu, pa makar to učinili jednim po jednim obrokom!

foodI dok svijet tone sve dublje i guši se u parazitstvu čovječanstva, sve je teže pronaći svijetle primjere koji nam ulijevaju dozu optimizma i daju barem malenu nadu da ćemo kao rasa nekako uspjeti preživjeti i ovo stoljeće. Možda se svijest o potrebi za promjenom sve više budi, ali rijetko tko uistinu i radi korake prema naprijed, a Danska je svakako država čiji primjer treba slijediti. Jedan od svjetskih lidera na području ekologije, recikliranja, iskoristivosti prirodnih izvora energije i održivog razvoja već se itekako dokazao svojim progresivnim projektima, a sada idu i korak dalje te pokušavaju dati pozitivan primjer i kada je u pitanju racionalnost u korištenju i zbrinjavanju hrane, odnosno njezinog “viška”.

food 2

U Kopenhagenu je tako 22. veljače ove godine otvoren prvi market koji prodaje isključivo robu i namirnice kojima je istekao rok trajanja, a sve u nadi kako će se smanjiti ogromna količina hrane koja se svake godine baca. WeFood tako nudi proizvode kojima je službeno možda prošao rok trajanja ili su na neki način oštećeni (bilo da se radi o ambalaži ili o samoj namirnici, tipa povrće ili voće koje možda ne izgleda toliko reprezentativno da bude na policama klasičnog dućana), ali su i dalje itekako upotrebljivi i to po cijenama nižima za 50%.

food 1

Kada se u obzir uzme da Danska godišnje baci čak 700 tisuća tona hrane (cijeli svijet baci otprilike 1,3 milijardi tona hrane godišnje), jasno je kako ovakvih supermarketa uistinu treba. Oni prvenstveno ciljaju na klijentelu koja je ekološki osviještena te na one niže kupovne moći, pa se tako spaja ugodno s korisnim. Inicijativu za pokretanjem ovog projekta je pokrenula neprofitna udruga Folkekirkens Nodhjaelp, a iako je trebalo ispuniti mnogo uvjeta i usuglasiti neke zakone, ministarstvo prehrane im je ipak izašlo u susret. Danci su itekako svjesni potrebe za smanjenjem neracionalne potrošnje hrane, a WeFood je samo još jedna u nizu mjera koje su u posljednjih pet godina smanjile bacanje hrane u otpad za 25%. Eh, kada bi svi slijedili ovaj primjer, možda bi i ova nesretnija polovica čovječanstva bila sita!

TAGOVIbacanje hrane danska ekologija hrana kopenhagen supermarket wefoods

Komentiraj