Report

Aside Banners

U Finskoj zbog prebrze vožnje možete platiti kaznu i do 400 tisuća kuna, a evo i zašto!

Piše , Objavljeno

Finska već desetljećima podržava sustav u kojem se većina stvari, pa i kazne za prometne prekršaje, plaćaju ovisno o imovinskom stanju osobe koja ih je počinila. Bogatima, naravno, to nimalo ne paše!

kazna 2Kada se finski biznismen Reima Kuisla nedavno odlučio provozati okolicom Helsinkija, nije niti slutio kako će vrlo brzo ostati bez 54 024 eura iliti otprilike 400 tisuća kuna, koliko mu je jedan vrlo revni policajac naplatio za prekoračenje brzine. Gospodin Kuisla, kockar koji je prve veće pare zaradio na konjima, a sada je vlasnik nekolicine hotela, lokala i poslovnih zgrada, ulovljen je kako vozi ne pretjerano brzih 100 km/h u zoni u kojoj je dopušteno 80 km/h, a iako bi ovakva kazna prosječnog Finca koštala svega 2 000 kuna, njega je država pošteno lupila po džepu. Zašto? Zato jer u ovoj, kao i u drugim skandinavskim zemljama, posljednjih stotinjak godina vrijede pravila progresivnog oporezivanja i kažnjavanja. Drugim riječima, bogati plaćaju veće poreze i veće kazne!

Iako većina Finaca podržava ovakav sustav jer nekog lika koji godišnje zaradi 10 milijuna eura kazna od par tisuća kuna ne boli kao nekoga tko zaradi 50 tisuća eura (te se time gubi smisao kažnjavanja), bogataši se, kao i uvijek, žale i kukaju kao nekakve male curice kojima je zločesti braco spalio kosu na Barbikama. Kuisla se čak prijeti napuštanjem Finske jer “država progoni svoje bogataše previsokim porezima i kaznama“! A jadna beba mala, kako li samo spava od tako silnih problema?! Iako gospodin Kuisla zadnjih nekoliko dana na Facebooku ima svakodnevne tirade o nepravdi koja mu je počinjena i o tome kako je mogao kupiti novi Mercedes za te pare, a njegovi ga prijatelji bogataši u potpunosti podržavaju, obični Finac će reći kako je sam odlučio stisnuti gas te sada i sam mora snositi posljedice.

kazna

A kako ovaj sustav zapravo funkcionira? U današnje vrijeme, kada vas policajac zaustavi i pošalje vaše ime centrali, računalo odmah vadi podatke o prošlogodišnjoj zaradi i računa sljedeće: polovica dnevnog dohotka počinitelja minus koeficijent koji daju djeca počinitelja koja žive pod njegovim krovom minus minimalni finski troškovi života (trenutno procijenjeni na oko 1 800 kuna mjesečno) puta broj dnevnih dohodaka koje bi počinitelj trebao izgubiti ovisno o težini svog prekršaja. Kako je Kuisla prošle godine imao prihode u visini od oko 7 milijuna eura, a težina njegovog prekršaja nalaže gubitak osam dnevnih dohodaka, računalo je izbacilo brojku od spomenutih 54 tisuće eura.

Brzi bogataš smatra kako treba postojati razlika u visini kazne ovisno o bogatstvu prijestupnika, ali također smatra kako je ona jednostavno prevelika i nimalo stimulirajuća za jadne bogataše. Valja napomenuti kako se Kuisli već našao u sličnoj situaciji jer je 2013. godine za 30-ak km/h gori prekršaj nagrađen kaznom od 63 448 eura, dok je 2002. godine jedan Nokijin direktor morao pljunuti čak 100 tisuća eura zbog prebrze vožnje svog Harleya ulicama Helsinkija. Iako se možda čini kako su ovakvi slučajevi česti, čak i u Finskoj se dogode svega par puta godišnje, a i onda bogataši naoružani vojskom odvjetnika spuste te paprene kazne na daleko prihvatljivijih 5-6 tisuća eura. Jadni, valjda nemaju… Bilo kako bilo, sustav se svejedno čini iznimno pravednim, a nama nije jasno zašto i kod nas ne zaživi ovako nešto?! Je li stvarno u redu da neki razmaženi tajkunčić ili kakva bahata “zvijezda” (Grdoviću, tebe gledamo!) plaćaju iste penale kao i mi obični “prašinari”?

TAGOVIauto automobil finska kazna prebrza vožnja prekršaj promet zakon

Komentiraj