Report

Kineska megazgrada

Aside Banners

U Kini se gradi Sky City, najviša zgrada na svijetu

Piše , Objavljeno

Dok se Arapi sa svojim građevinama nadmeću tko će biti veći, luksuzniji i neobičniji, Kinezi grade strukture koje su funkcionalne i mogu podržati sve brže rastuću populaciju.

sky city

Tako je ovih dana odobrena izgradnja Sky Cityja, ogromnog kompleksa koji pretendira na mjesto najviše građevine svijeta, a s 838 metara visine za samo će 10 metara na vrhu te ljestvice nadmašiti Burj Khalifu u Dubaiju. Ono što zaista fascinira, jest podatak da bi cijela zgrada trebala biti izgrađena za svega 90 dana, a kompletno uređenje i završetak radova ne bi trebali čekati više od 210 dana. To je, dakako, još jedan dokaz zašto Kinezi već sada vladaju svijetom (premda neki misle da su upravo oni još uvijek glavne face).

Promo video za Sky City:

Za razliku od Burj Khalifa, koji je praktički samo za pokazivanje i hvalisanje količinom para koje se mogu baciti na nešto, Sky City će biti potpuno funkcionalni maleni grad, koji će moći primiti 17.000 stalnih stanovnika, te još pokoju tisuću gostiju smještenih u hotele. Ova megastruktura će imati svoju bolnicu, pet škola, vlastitu malu elektranu za proizvodnju energije, poslovne prostore, 220 katova i čak 104 lifta. Sve to zajedno čini fascinantnih 1.250.000 metara kvadratnih prostora, koji će biti itekako dobro iskorišteni, ako se u obzir uzme (još uvijek) prebrzi rast kineskog stanovništva.

Iskopavanja za temelje usred pustopoljine u Changshuu su već počela, a kompletni posao vodi tvrtka Broad Sustainable Building. Oni će pokušati obaviti glavninu izgradnje u 90 dana, što naravno nije moguće konvencionalnim metodama izgradnje, tako da će iskoristiti već ispraksiranu kinesku metodu montažne konstrukcije. 270.000 tona čelika biti će utrošeno za kostur zgrade, nakon čega će se montirati već gotovi zidovi. Upravo su prema konstrukciji upućene najveće kritike, pošto postoji velika skupina inženjera i arhitekata koji jednostavno ne vjeruju da takva montažna konstrukcija može podržati težinu cijele zgrade, pogotovo u slučaju potresa, naleta vjetra i drugih elementarnih nepogoda. Ipak, konstruktori uvjeravaju zabrinute stranke da su napravili na stotine testova koji dokazuju da će sve biti u najboljem redu.

sky city

Štoviše, kažu da zgrada može izdržati potres magnitude i preko 9 po Richteru, te je tri sata otporna na požar (dakle, ako kojim slučajem dođe do većeg požara, imate otprilike 3 sata da evakuirate objekt). Osim toga, sama konstrukcija će biti energetski vrlo efikasna, s minimalnim emisijama CO2 i drugih štetnih plinova, te gotovo nikakvim uništavanjem okolne flore i faune. Voda će se konstantno filtrirati i cirkulirati, 4-slojno staklo će zadržavati toplinu na optimalnoj razini, koristiti će se štedne žarulje i pročišćeni zrak. Drugim riječima, čini se kao savršeno mjesto za život.

sky city

Premda je na prvi pogled jezivo živjeti na 200. katu zgrade izgrađene od montiranih komada materijala, morati ćemo se naviknuti na takav način života. Na tlu jednostavno više nema mjesta za rastuću populaciju, tako da nam je jedina opcija odlazak u visine. Sva sreća da su Kinezi poznati po vrlo kvalitetnoj robi i uvjetima rada.

TAGOVIburj khalifa kina najviša zgrada zgrada

Komentiraj