Report

Škola 21. stoljeća

Aside Banners

U Nizozemskoj se anatomija uči na malo drugačiji i mnogo zabavniji način

Piše , Objavljeno

Nizozemsko školstvo je među najboljima u svijetu, a jedan od razloga tome je svakako i razmišljanje izvan okvira te liberalizam koji dopušta da se znanje prenosi na najbolji mogući način!

biologijaAko se na trenutak vratite u osnovnoškolske klupe i prisjetite se lekcija o ljudskom tijelu, vjerojatno nećete stići dalje od dosadnih udžbenika s još dosadnijim crtežima, a oni sretniji će možda moći iščupati i kakav pretpotopni jugoslavenski model s bubrezima koji ispadaju i drvenim srcem koje već godinama nije crveno. U dalekoj nam i mnogo liberalnijoj Nizozemskoj to nije tako, a nastavnici tamo imaju mnogo veće slobode da na originalan i zanimljiv način približe gradivo svojim učenicima. Profesorica biologije Debby Heerkens je u svoja predavanja uvrstila i interaktivnu pokaznu vježbu u kojoj ih podučava anatomiji ljudskog tijela… na svom vlastitom tijelu!

biologija 3 biologija 1biologija 2

Koristeći posebne oslikane trikoe, ona na vlastitom tijelu može prikazati ljudski kostur, mišićne grupe i unutarnje organe, a klinci tako uistinu vizualiziraju sto se gdje nalazi. Tako će valjda izbjeći da s 30 godina pokazuju na pazuh umjesto srca ili da ih boli jednjak tamo gdje su crijeva.

Debby Heerkens – biologija:

Na žalost, ovakvi eksperimenti kojima se na dobro poznate stvari gleda izvan okvira standardnog mogu proći samo u državama poput Nizozemske, dok bi se kod nas vjerojatno na noge diglo 68 udruga, popisivali bi se potpisi za referendume, a bogobojazni bi roditelji masovno ispisivali djecu iz škole jer se njihove nevine oči i uši truju ovim opscenim prikazima ljudskih crijeva i kostiju. Imaš ti sinko knjigu, pa fino gledaj slike i šuti!

TAGOVIanatomija lekcija liberalno ljudsko tijelo Nizozemska originalno škola učiteljica znanje

Komentiraj