Report

Bijeg od tehnologije

Aside Banners

U SAD-u otvoren najveći ljetni kamp za odvikavanje od tehnologije

Piše , Objavljeno

Ako ne možete provesti niti par sati bez vašeg dragog smartphone uređaja, checkiranja maila i Facebook novosti, možda je vrijeme da krenete pravac SAD-a i prijavite se u kamp za odvikavanje od tehnologije.

camp grounded

Meh, ili jednostavno možete otići u neku brvnaru u Gorskom Kotaru i tamo provesti vikend na osami, bez tehnologije i ostalih digitalnih smetala. Ipak, drugačiji je to mentalitet, a kampovi su američkoj djeci vrhunac ljeta, i uglavnom vrlo efikasan način da ih se roditelji riješe preko praznika, barem na tjedan ili dva.

No u zadnje vrijeme su u SAD-u, ali sve više i u ostatku svijeta, vrlo popularni i kampovi za odrasle. Glavna motivacija za stvaranje ovakvih oaza jest potreba ljudi da se vrate u bezbrižno djetinjstvo, te iza sebe ostave sve brige i stresove modernog života. A jedno od najvećih bremena (premda, u isto vrijeme, i najveći blagoslov) jest tehnologija. Poruke, pozivi, mailovi, društvene mreže, Youtube ovdje i ondje, sve to ispunjava naš život, ponekad i previše.

camp groundedSve što vam treba za kampiranje je upravo tu. Problem je što za 90% ovih stvari postoji i iPhone aplikacija

Zato je ekipa iz tvrtke Digital Detox, koja se već duže vremena bavi seminarima za odvikavanje i ‘detoksikaciju’ od tehnologije, odlučila otvoriti svoj prvi ljetni kamp, sa službenim motom “Odspoji se kako bi se spojio!“. Kamp se zove Camp Grounded, a u njemu su zabranjeni mobiteli, tableti, laptopi, serveri, digitroni, digitalni satovi… ukratko, sve što u sebi sadrži neki oblik softvera i displaya.

Svih 232 sretnika (mnogi su ostali na čekanju zbog velikog interesa) će od 14. do 17. lipnja moći uživati u ambijentu pravog američkog izviđačkog kampa iz 70-ih, kakve su neki od njih pohodili i u svom djetinjstvu. Na programu će se naći razne igre, druženje, glazba i ples, a polaznici će se ohrabrivati da sami istražuju okolnu šumu, tražeći neka neobična i ugodna iznenađenja (pošto je u kampu osim tehnologije zabranjen i alkohol i droga, vjerojatno će neki tražiti upravo takve ‘nagrade’).

camp groundedIšli bi i mi tamo zapjevati koju oko vatre, ali sve se bojimo da nitko ne zna niti jednu od Mate Miše

Sve je to divno i krasno, ali tri dana bez tehnologije su samo kratkotrajni bijeg od stvarnosti, koja će spremno čekati i natjerati te ‘ovisnike’ da ostala 362 provedu viseći na netu, igrajući igrice na mobitelu i ispunjavajući beskrajne Excel tabele. Ipak, svaka im čast, jer mnogi od nas bez moderne tehnologije ne bi izdržali niti par sati…

TAGOVIdigitalno internet kamp SAD tehnologija

Komentiraj