Report

Ide to i brže!

Aside Banners

Ultimativna geek infografika otkriva koja je najbrža letjelica u SF povijesti

Piše , Objavljeno

Putovanje brzinama većinama od one brzine svjetlosti (ili barem blizu toga) su nam i dalje potpuna misterija, ali svoje plodno tlo pronalaze u žanru kojeg obožavamo: znanstvenoj fantastici!

tardisAko su vas tek danas spasili nakon trogodišnjeg plutanja Tihim oceanom na splavi od kornjačevine i plastičnih boca, morate znati tek dvije bitne stvari: vani je odvratno vruće i upravo ovih dana svjedočimo jednom od najvećih pothvata u ljudskom istraživanju svemira. Naravno, radi se o sondi New Horizons, NASA-inom čudu koje je uspješno proletjelo pored Plutona i tako po prvi put okinulo par pravih fotki ovog planetoida. Podataka ima milijun i znanstvenici diljem svijeta danonoćno rade na njihovoj obradi, a jedan od njih je svakako i jedna sitnica koju mnogi jednostavno ignoriraju iako je itekako zanimljiva: brzina New Horizonsa je otprilike 50 tisuća km/h!

new horizons

Nije nimalo loše, ali valja napomenuti kako se u ovom slučaju ne radi o vlastitom pogonu sonde već o posljedicama kompleksnih gravitacijskih i inih sila koje poput pračke odbacuju ovaj komad elektronike od planeta do planeta. U čast toga je ekipa s Fat Walleta odlučila složiti vrlo zanimljivu infografiku na kojoj su pobrojali i usporedili sve značajnije letjelice i svemirske brodove u povijesti SF-a te ih ubacili u tablicu sa onim s čime u stvarnosti raspolažemo. Brodovi su podijeljeni u one koji postižu brzine manje od brzine svjetlosti i one koji idu preko toga (warp speeeeed!), a za svaki od njih je naveden i pogon koji koristi, koliko god to ponekad nebulozno bilo (pogledaj primjerice Flight of the Navigator). Možete li ovako, bez gledanja, pogoditi koji je najbrži?!

brod

TAGOVIletjelica pogon putovanje svemirom SF; brzina svjetlosti svemir svemirski brod

Komentiraj