Report

Siva zona

Aside Banners

“Umjetnik” zarađuje preko 100 tisuća dolara na tuđim Instagram fotkama

Postoji jedan "umjetnik" imena Richard Prince. On uzima fotke s Instagrama i prodaje ih za masne novce. Možda i vi budete na zidu nekog bogataša!

Piše , Objavljeno

instagram 2

Kako biste se osjećali da saznate kako je fotka koju ste postavili na Instagramu prodana za sto tisuća dolara u istaknutoj njujorškoj galeriji? U Frieze galeriji u New Yorku Richard Prince je postavio izložbu koja se sastoji od screenshotova Instagram postova “običnih” ljudi.

Instagram korisnica @doedeere se pobunila kad je saznala da njezin portret visi na zidu u New Yorku. “Nisam nikom dala dopuštenje i kontroverzni umjetnik ju je svejedno postavio. Već je prodana (za 90 tisuća dolara) tijekom VIP prezentacije“. Nismo dobili dojam da joj pretjerano smeta jer i ona je dobila svojih warholovskih 15 minuta slave zahvaljujući Princeu.

Draga @doedeere - ima da posao sa šminkom krene nakon ovog

Draga @doedeere – ima da posao sa šminkom krene nakon ovog

Prince je već odradio sličnu izložbu u Gagosian izložbenom prostoru prošle godine. Ona se sastojala od screenshota postova Pamele Anderson, Sky Ferreire i ostalih celebrityja na koje je Prince dodao svoj komentar. Nikakav sociopolitičkoekonomski komentar kistom ili sprejom, doslovno Instagram komentar.

Prince redovno postavlja fotke na Instagram koje su zapravo fotke uvećanih printova Instagram fotki drugih ljudi. Rekli bismo da se ovdje radi o metadruštvenim medijima i metaumjetnosti – ali nismo baš slušali u četvrtom srednje na satima filozofije. Nakon toga ufotka to sve u galeriji te postavi na Twitter. Instagram je preplavljen fotkama posjetitelja. Metameta?

via @yoshikaz0906 instagram

via @yoshikaz0906 instagram

Čak ga je i James Franco branio od napada kritičara (jer James Franco sve zna i on je najpametnija i najtalentiranija osoba na svijetu), ali Princea očito ne smetaju zli jezici – on i dalje “krade” sadržaj i mijenja ga. U ime umjetnosti.

Zašto mu nitko ništa ne može? Izuzet je od copyright zakona zahvaljujući fair use klauzuli koja dopušta ponovnu upotrebu ako je njezina namjena komentar, kritika, parodija, izvještavanje, podučavanje ili istraživanje. Lijepo se snašao.

Ako se izrazito protivite ovakvoj praksi svjetskih umjetnika (ili bilo koga tko bi mogao zloupotrijebiti vaše fotke) – pobrinite se da vam Instagram račun bude privatan.

Tko je taj umjetnik (ili ljigavac)?

Richard Prince je – citiramo Wikipediju – američki slikar i fotograf. Prince je počeo s “refotografiranjem” 1975. godine – a već smo spomenuli njegovu (re)fotografiju Untitled (Cowboy) u članku o 10 najskupljih fotografija ikad. Prodana je za 3,4 milijuna dolara. Nisu loše pare za refotografiju fotografije Sam Abella koji ju je snimio za potrebe kampanje duhanske industrije.

3,4 milijuna dolara za fotografiju fotografije? Not bad.

3,4 milijuna dolara za fotografiju fotografije? Not bad.

Prince je napravio mini muzej sa svojim djelima nazvan Second House koji je otkupio Guggenheim muzej, ali ubrzo nakon prodaje munja je pogodila muzej i on je izgorio do temelja. Pravda? Pravda ili ne, ima Prince još puno keša u čarapama i pod madracem da si izgradi i treću i četvrtu kuću, pogotovo nakon posljednje izložbe.

TAGOVIdruštvene mreže Instagram internet originalna umjetnost umjetnost

Komentiraj