Report

Ponosni smo

Aside Banners

UNESCO upisao pet novih lokacija na Listu svjetske baštine, a među njima i jednu iz Hrvatske!

Rastućoj listi najljepše i najvrijednije svjetske baštine je ove godine pridodano još nešto "naše", a evo i ostalih novih-starih čuda svijeta.

Piše , Objavljeno

Možda jesmo malena državica nebitna na globalnoj geopolitičkoj mapi, ali kada se tiče UNESCO zaštite, u samom smo vrhu. Pod prirodnu baštinu imamo upisana Plitvička jezera, a pod kulturnu Eufrazijevu baziliku, Šibensku katedralu, Dioklecijanovu palaču, gradsku jezgru Trogira, gradsku jezgru Dubrovnika i Starogradsko polje na Hvaru, a sada se toj listi pridružila još jedna lokacija, odnosno skupina njih. UNESCO je tako svoju Listu svjetske baštine proširio s još pet fantastičnih lokacija diljem planete, a evo i koje su to!

1. Stećci – Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija

Iako se većina stećaka nalazi u Bosni i Hercegovini, dosta ih ima i u Hrvatskoj (Cista Provo, Konavle), Crnoj Gori (Žabljak, Plužine) i Srbiji (Bajina Bašta, Prijepolje), a potječu iz perioda od 12. do 16. stoljeća. Zapravo se radi o svojevrsnim nadgrobnim spomenicima koji oslikavaju ondašnji život, a ponekad imaju i natpise na starom pismu bosančici. Sve četiri države su zajednički podnijele zahtjev UNESCO-u da na svoju listu uvrsti ove spomenike i tako ih pokuša spasiti od propadanja, a nakon sedam godina se to i dogodilo!

Stećci na Listi svjetske kulturne baštine ? #unesco #unescoworldheritage #stećak #bih #unescoheritage

A photo posted by Amira Medunjanin (@amira.medunjanin) on

2. Arheološko nalaziše u Philippi – Grčka

U Grčkoj je situacija takva da nasumce zabiješ lopatu bile gdje u zemlju i velika je vjerojatnost kako ćeš otkriti neko antičko nalazište ili čak i cijeli grad. Takva je ljepotica Philippi, naselje koje je 356. godine prije nove ere osnovao Filip II. Makedonski, a potpuno je napušteno u 14. stoljeću nakon osvajanja Otomana. Iako je kasnije pored ruševina izrastao novi gradić, okolo se još kriju ostaci amfiteatra, hrama i ostalih obveznih antičkih građevina, a posebno je značajno što je tamo 49. i 50. godine nove ere navodno prebivao apostol Pavao i širio rano kršćanstvo.

The #anciant city of Philippi #Greece. #seetheworld #wonderlust #wanderer

A photo posted by Stanislav Kalachev (@stkalachev) on

The beautiful, ancient ruins of Philppi. Walked where Paul walked today. So surreal. #gtgreece

A photo posted by A N N A R O S E (@annarcousins) on

 

3. Antequera Dolmens

Stara oko 5 000 godina, Antequera Dolmens je jedan od najstarijih megalitskih građevina u Europi, a sastoji se od tri masivne grobnice okružene divovskim kamenim blokovima i prekrivene zemljom. Lokalitet se nalazi blizu Antequere u španjolskoj Andaluziji, a vjeruje se kako je služio kao posljednje počivalište ondašnjim vladarima. Impresivno u svakom pogledu!

Recuerda de donde venimos

A photo posted by Cesar Quijano (@cesarqm4) on

#dolmen #antequera #andalucia #spain #españa

A photo posted by Anthony Kelly (@ajkelly68) on

The only way is up.

A photo posted by Fran Moreno (@franantares) on

 

4. Srednjovjekovni grad Ani – Turska

Nekoć je Ani bio jedno od središta moćnog srednjovjekovnog armenskog kraljevstva, ali nakon što su ovaj grad od 100 tisuća stanovnika 1236. godine opustošili Mongoli, a 1319. godine dotukao potres, srozao se na razinu seoceta i počeo propadati pod zubom vremena i ljudskog djelovanja. Ipak, do danas su očuvane mnoge ruševine i arheološka nalazišta, a kako se radilo o jednom od najbogatijih gradova i trgovačkih središta onoga doba s mnoštvom crkava, hramova i drugih grandioznih građevina, svakako se isplati staviti ga na ovakvu jednu listu.

That time I was on the #turkey #armenia border, wandering through the ruins of a once great Silk Road metropolis

A photo posted by Jardi Behan (@jardibehan) on

Ruins of Ani

A photo posted by Armenia ❤ Армения ❤ Հայաստան (@luvarmenia) on

 

5. Pećinski sustav Gorham – Ujedinjeno Kraljevstvo

Iako se nalaze na području Gibraltara, pećinski sustav Gorham tehnički pripada Ujedinjenom Kraljevstvu. Vjeruje se kako je upravo ovaj lokalitet posljednje prebivalište neandertalaca u Europi, koji su tamo obitavali u periodu od 125 tisuća godina, iako neki malo realističniji arheolozi tvrde kako su dokazi poput kamenog oružja i oruđa, ukrasnog perja i pećinskih crtarija stari najviše 55 tisuća godina. Zanimljivo je što su ove pećine u to vrijeme bile udaljene otprilike 5 kilometara od obale, a zahvaljujući dizanju razine mora, sada su svega par metara od Mediteranskog mora!

Gorham’s Cave, considered to be the last known habitat of the Neanderthals in Europe.

A photo posted by James Perera (@pamesjerera) on

TAGOVIarheologija kulturna baština lista svjetske baštine očuvanje povijest stećci UNESCO

Komentiraj