Report

Moderni gladijatori

Aside Banners

Upoznajte calcio storico, najbrutalniji sport na svijetu gdje je malo toga zabranjeno

Piše , Objavljeno

Brutalan, nasilan i krvav, calcio storico je renesansna preteča nogometa, koja se danas igra jedino u Firenci. Ostatak svijeta ipak smatra da su MMA i američki nogomet sasvim dovoljni za one željne testosteronom nabijene akcije…

calcio storico

Teško je uopće krenuti u raspravu o tome koji je najnasilniji sport na svijetu, jer priznat ćete, ima ih uistinu mnogo. Od hokeja, ragbija i američkog nogometa, preko bilo kojeg borilačkog kontaktnog sporta, pa sve do nekih opskurnih, zapadnom svijetu nepoznatih regionalnih natjecanja, za mnoga od njih treba imati divovska muda. Među takvima je i calcio storico ili calcio fiorentino, natjecanje koje svoje korijene vuče iz 15. stoljeća, kada je bio vrlo popularan u Italiji. Danas se još uvijek igra jedino u Firenci, koja je vrlo ponosna na ovu svoju tradiciju.

Calcio storico bismo mogli opisati kao kombinaciju nogometa, ragbija, američkog nogometa, boksa, MMA i hrvanja, gdje je cilj ‘zabiti gol’ prenošenjem lopte preko zidića na protivničkoj strani. Teren je nešto manji od nogometnog, a podloga je pješčana. Igra se ukupno 50 minuta, a svaka se ekipa sastoji od 27 igrača, kojima je dozvoljena apsolutno sve osim ‘prljavih’ udaraca u genitalije i cipelarenja. Ukupno postoje četiri ekipe koje predstavljaju četvrti Firence, a podijeljeni su po bojama u Bijeli, Crveni, Zeleni i Plavi tim (potonji dominira u posljednjih 30-ak godina). Kako izgleda izgleda jedan obični meč calcio storicea, pogledajte u sljedećem kratkom promo videu.

Calcio storico se igra jednom godišnje na trgu Piazza Santa Croce, gdje svaka ekipa odigra po jedan meč, nakon čega pobjednici idu u veliko finale, koje se održava 24. lipnja na Dan svetog Ivana, zaštitnika grada. Iako nema službene nagrade i gotovo nikoga na svijetu nije briga za ovo natjecanje, stanovnicima Firence ono znači mnogo, jer osim očuvanja tradicije i kvalitetnog izbacivanja nakupljenog bijesa i agresije, pobjednici mogu s pravom govoriti: “Mi smo najjači u gradu!

TAGOVIborba brutalan sport calcio storico ekstremni sport italija krvavo MMA nasilje nogomet

Komentiraj