Report

Torba na đale i putuj!

Aside Banners

Upoznajte Westeros: Veliki vodič kroz turističku ponudu svijeta serije Game of Thrones

Piše , Objavljeno

Svijet Game of Thronesa je prekrasan, raznolik i smrtonosan, tako da bi svaki pravi turist prije polaska na putovanje trebao pročitati ovaj kratki vodič.

Qarth

Dubrovnik, London, Španjolska, Tajland… uvijek ista mjesta, uvijek iste znamenitosti, uvijek iste fotke i iste priče s putovanja! Pravim avanturistima i svjetskim putnicima potrebno je neko novo, potpuno svježe iskustvo, a kao logično se rješenje nameće Westeros, prekrasan i raznolik kontinent bogate povijesti i kulturne baštine. No, na tako egzotično mjesto nije pametno otići bez nekih osnovnih informacija, a ekipa The Guardiana nam je ovim genijalnim tekstom dala itekako korisne smjernice.

Kraljev Grudobran (King’s Landing)

King's_Landing

Smješten na obali velikog mora, Kraljev Grudobran je glavni grad u pravom smislu te riječi. Sa svojih pola milijuna stanovnika i kulturama iz svih krajeva Westerosa, uvijek ćete pronaći nešto zanimljivo za raditi, a ako se palite na slavne osobe, ovo je najbolje mjesto za početak (i kraj) vašega putovanja. Svakog putnika-namjernika ipak treba upozoriti da je ovaj veliki grad nedavno preživio opsadu uzurpatora Stannisa Baratheona, a iako kraljevska obitelj tvrdi da je opasnost uklonjena, opreza nikad dosta!

Dok ste u posjeti ovom gradu, vrijeme možete kratiti šetnjama kroz Kraljevske vrtove, uvijek živahnu tržnicu sa robom iz svih kuteva Sedam kraljevstava i penjanjem po zidinama, dok će oni malo hrabriji žeđ utažiti u nekoj od lokalnih krčmi. Seks turizam je vrlo jak u Kraljevom Grudobranu, a muškarci (i poneka žena) olakšanje mogu pronaći u jednom od desetak Baylishevih ekskluzivnih bordela. Tko zna, ako se nađete u pravo vrijeme na pravom mjestu, možda saznate i neku državnu ili urotničku tajnu, a onda vam slijedi prilično neugodna i mučna smrt.

King's_Landing

Koliko god Kraljev Grudobran izgleda idilično, treba itekako paziti na nekoliko sitnica. Prvo i osnovno: nikada, ali NIKADA ne govorite ništa protiv božanstvenog kralja Joffreya ili bilo koga iz obitelji Lannister, pa čak niti članovima svoje najbliže rodbine (oni će vas prvi cinkati za 3 penez). Ako ih slučajno susretnete negdje na cesti, najbolje je pognuti glavu i nadati se da vas neće primijetiti, a zgodne mlade djevojke moraju posebno pripaziti kako ne bi postale meta za Joffreyev samostrel. Niti krčme nisu najsigurnija mjesta, a u bordelima se preporuča nataknuti nespretni, ali itekako učinkoviti ‘crijevni’ kurton, jer vam u suprotnom ne gine sušenje i otpadanje muškosti…

Željezni otoci (The Iron Islands)

iron-islands

Željezni otoci na prvi pogled nisu idealno mjesto za godišnji odmor, ali su obavezno odredište za sve avanturiste i ovisnike o adrenalinu. Ovim surovim teritorijem generacijama vlada kuća Greyjoy, a niti oni, kao i njihovi podanici, nisu poznati po gostoprimstvu. Zato bi prije posjeta otočju bilo pametno napisati oporuku, jer postoji velika šansa da se s ovog putovanja nećete nikada vratiti.

Sjedište se nalazi u glavnom gradu Pykeu, gdje stoluje i vladajuća obitelj, a glavna atrakcija je lokalna tržnica s opljačkanim dobrima iz okolnih krajeva, gdje ćete vrlo često moći naletjeti na osobne predmete miroljubivih farmera i ribara koji nisu imali toliko sreće s željeznootočkim gusarima.

pyke

Ako ste pak u potrazi za kvalitetnim robljem, ne morate tražiti dalje, a nakon pokoje pive ili bokala vina više, mogli biste se i sami naći u okovima. Tu bi do izražaja mogao doći vaš avanturistički duh, jer će bijeg s gotovo okomitih i ubojitih litica Željeznih otoka pružiti pravi izazov.

Blizanci (The Twins)

Twins

Omiljeno odredište svih usamljenih duša u potrazi za ljubavi života, popularni Blizanci predstavljaju jedno od najmističnijih mjesta Westerosa. Ovim naizgled surovim dvorcem s dva velika tornja (otuda i naziv) vlada stari švaler Lord Frey, a njegovom potomstvu nitko ne zna broj. Upravo je zato ova neistražena turistička atrakcija u zadnjih nekoliko godina postala prava meka za sve očajnike koji se žele skrasiti, ali i to, kao i sve vrijedno u životu, dolazi sa visokom cijenom.

Vrlo je važno čitati sitna slova i ni u kojem slučaju odbiti ponudu Lorda Freya, pa makar vam kao partnera/icu ponudio najružnijeg od svojih potomaka. Cijelo kraljevstvo je dobro upoznato s politikom koju ovo područje ima prema onima koji razvrgnu bračno obećanje, a u to se najbolje uvjerila obitelj Stark, čije odrubljene glave i dan danas stoje na zidinama kao upozorenje svima koji se usude napraviti tu kardinalnu pogrešku.

twins

S druge strane, mnogi turisti bi platili vrlo dobru cijenu da mogu sjediti za stolom Lorda Freya i ispijati medovaču, dok se pred njima uz zvuke najboljih glazbenika u okrugu odvija legendarni igrokaz znan kao Crveno vjenčanje, koji je navodno toliko realističan, da ćete se u nekoliko navrata zapitati: “Jel oni ovo glume, ili je sve za pravo?!

Dragonstone

Dragonstone

Iako je do prije nekoliko godina legendarni dvorac Dragonstone bio omiljeno odredište za sve one koji žele dobiti malo bolju sliku o bogatoj kulturi Westerosa, danas je putovanje u kraljevstvo Stannisa Baratheona iznimno opasno i ne preporuča se nikome kome je glava na ramenima draža od glave u košari. Ovaj je pretendent na Prijestolje doživio težak poraz u Bitki za Blackwater, te se sada nalazi u milosti božanskog i prekrasnog kralja Joffreya, najvećeg vladara kojega je Sedam kraljevstava vidjelo u posljednjih… trilijun godina!

Zato je inkognito putovanje u Dragonstone vjerojatno najbolja opcija, a možete zaboraviti i stavljanje vaših fotki na fejs, Instagram i ostale društvene mreže, jer nikada ne znaš tko ti gleda profil (nasuprot ustaljenom mišljenju). Ako u nekom od tmurnih hodnika slučajno susretnete Lorda Baratheona, nikako ne spominjite King’s Landing niti izražavajte sumnju u njegovo pravo na Prijestolje, jer iako izgleda kao zadnji papak, tip uopće nema strpljenja za zezanciju…

dragonstone

Rijetki sretnici plave krvi vjerojatno će dobiti priliku za nezaboravnu noć sa Crvenom ženom, uz žestoki seks, pijavice i igru noževima, koja može, ali i ne mora završiti okrutnom smrću. U najgorem slučaju, završiti ćete kao žrtva Bogu svjetla, što je više prednost nego mana. Živio Bog svjetla!!

Zid (The Wall)

The_Wall

Ako vam je dosta klasičnih turističkih odredišta i vreve ljudi, najbolje je rješenje putovanje na sjever i odsjedanje u jednoj od utvrda podno Zida. Potpuna osama i gotovo asketski način života sigurno će vam vratiti energiju, a imati ćete i dovoljno vremena za promišljanje o svom životu (to nije vaš izbor, jer osim vježbi mačevanja i gađanja lukom i strijelom, nema previše zanimljivih aktivnosti).

Turističke agencije kao najveću prednost ovog putovanja navode mogućnost penjanja na sam Zid, s kojeg puca pogled kao nigdje drugdje u Westerosu. S jedne strane plodna i zelena polja i gusta šuma prepuna raznih živina, a s druge bijela golet i vječna zima. Duboko udahnite i izvadite čunu, jer niste živjeli dok ne bacite šoru s vrha ove monstruozne barijere.

Wights_1x10

Malo iskusnijim avanturistima se nudi i mogućnost odlaska među ledenjake s druge strane Zida, gdje ćete uz malo nesreće naletjeti na skupinu neprijateljski raspoloženih Divljaka. Ako se neka od njihovih djevojaka momentalno ne zapali za vas, očekujte strijelu dobrodošlice u srce! Uz mnogo ćete nesreće pak naletjeti na nekolicinu White Walkera, a iako se čine kao prilično spori i tromi zombiji, vrlo su ispraksani u lišavanju ljudi njihova života. Eh, da barem Noćna straža dopušta žene, mogli biste se prije sigurne smrti barem malo opustiti…

Ostala mjesta koja morate posjetiti

Westeros nudi još nekoliko manje popularnih turističkih aranžmana, od kojih treba izdvojiti trgovačko-bankarsku meku Qarth, pravo mjesto za sve perspektivne studente ekonomije, ali i one koji koketiraju s magijom i okultnim. Malo dalje od Qartha se nalazi poznati Zaljev robova, nekadašnje sjecište trgovine ljudima, koje je danas zbog svojih pješčanih plaža i divljeg noćnog života poznato kao Ibiza Westerosa. Ovo područje okružuju pustinje kojima lutaju barbari Dothrakiji, s kojima se bolje ne panđati ako ne volite malo grublji seks i gotovo svakodnevno odsjecanje glava za najmanji krivi pogled.

Winterfell

Na sjeveru ćete pak naći ruševine dvorca Winterfell, dom obitelji Stark, koje je zakulisnim političkim igrama i oportunističkim invazijama kukavičkih plemena danas praktički goli kamen. Nešto je bolja situacija u Valeu, teritoriju kojim iz prekrasnog dvorca Eyrie vlada kuća Arryn. Pravila ove kuće nalažu da se nikako ne smijete ili iščuđavate činjenice da namjesnica dvorca, Lady Lysa, još uvijek doji svog tinejdžerskog sina. U protivnom biste se mogli naći u jednoj od legendarnih Nebeskih ćelija, s prekrasnim ali smrtonosnim pogledom u morsku grobnicu.

TAGOVIGame of Thrones igra prijstolja putopis putovanje turistički vodič turizam

Komentiraj