Report

Samo se ljubite!

Usne su jedna od najintenzivnijih erogenih zona i zato ih treba koristiti što češće!

Piše , Objavljeno

Možda običan poljubac u današnjem svijetu nije toliko eksponiran kao twerkanje i neke druge vulgarne metode zavođenja, ali i dalje je jedan od glavnih puteva do prave ljubavi.

poljubacZnate ono kada šarmantni brkonja Clarke Gable zgrabi plahu Vivian Leigh, savije ju kao grančicu i poljubi toliko strasno da se ova doslovno izuje iz cipela? Eh, davno su prošla ta vremena klasičnog Hollywooda kada su svi otkidali na pravi strastveni poljubac, a suptilnu je romansu tog doba zamijenilo vulgarno grajndanje i twerkanje guzicama o prepone napaljenih likova. Ipak, ima onih koji još uvijek njeguju staru praksu izmjenjivanja tjelesnih izlučevina ustima, neki kao romantičnu gestu, a neki u svrhu znanosti.

Iako su neka nova istraživanja pokazala kako se tijekom 10 sekundi ljubljenja između usta dvije osobe razmjeni oko 80 milijuna bakterija (mmmm…), poljubac je i dalje jedna od najvažnijih aktivnosti i evolucijskih prednosti čovječanstva. Tome definitivno pripomaže i sama fizionomija usana koje su jedino kod ljudske vrste napućene tako, a polagano ih učimo koristiti već od najranijeg djetinjstva i to sisanjem dojke ili bočice. Naravno, kao i svaki drugi dio tijela prožet osjetljivim živčanim završecima, usne su iznimno intenzivna erogena zona pa čak i lagani dodir izaziva žešću pobudu i bujicu signala.

Kada se poljubac gleda s evolucijskog stajališta, mnogi znanstvenici smatraju kako upravo on igra odlučujuću ulogu u odabiru partnera, prije svega zbog kombinacije mirisa (vaš je nos tik do druge osobe), osjeta okusa i samog dodira. Neka su istraživanja tako pokazala kako čak i do 66% žena te 59% muškaraca prekida obećavajuće veze ako nešto ne štima s ljubljenjem jer to znači da partner nije genetski idealan, a švicarski biolog Claus Wedekind ide toliko daleko da smatra kako žene na osnovu poljubaca biraju muškarce s različitim genetskim kodom imunološkog sustava od svog, time povećavajući šanse da njihovo zajedničko dijete bude zdravije i izdržljivije. Priroda je opaka i nemilosrdna gadura!

poljubac 2No, kada jezikom istražujemo usnu šupljinu neke osobe uglavnom ne mislimo na biologiju, imunološki sustav i genetski materijal buduće djece već na to koliko nam je ugodno. A zna biti itekako ugodno! Milijarde malenih živčanih završetaka su uključene u ovo naizgled obično izmjenjivanje nježnosti, a sve to izaziva lučenje hrpetine hormona i neurotransmitera poput dopamina (požuda i sreća), oksitocina (znan kao i “hormon ljubavi”, izaziva bliskost i privrženost), adrenalina (napetost) i kortizola (olakšava opuštanje). Stvari su sasvim jednostavne: ako nema ovih faktora i ako ne osjećate ništa tijekom poljupca (pogotovo prvog), teško je da će se iz svega toga izroditi nekakva zaljubljenost ili ljubav. Ali to nikako ne znači da trebate odustati… štoviše, treba se ljubiti što više, jer Majka Priroda nam ga sigurno nije dala tako divnu mogućnost za džabe!

TAGOVIemocije evolucija genetika ljubav ljubljenje odnosi poljubac slina usne zaljubljenost

Komentiraj