Report

Vegani - Mesožderi: 0 - 1

Aside Banners

Vegani, imamo loše vijesti: Dokazano je da biljke “čuju” kada ih žvačemo!

Piše , Objavljeno

Poznato je da biljke reagiraju na različite zvukove, ali jedna je skupina američkih znanstvenika sada dokazala da one “čuju” kada ih netko jede!

gusjenica

Nije da imamo nešto protiv vegana i njihovog životnog stila, ali moramo priznati da je dobro čuti jednu vijest koja barem malo potresa njihova temeljna uvjerenja, tek toliko, da možemo ušutkati sve one radikale koji smatraju da su bolji od nas i koji bi nas najradije ubili jer tu i tamo volimo pojesti komad mesa. Istina, radi se o istraživanju čiji zaključci ne znače ni blizu ono što bismo na prvi pogled pomislili, ali kao da argumenti uvijek moraju biti 100% točni…

Skupina znanstvenika s američkog Sveučilišta Missouri-Columbia tako je provela zanimljivo istraživanje s ciljem dobivanja informacija o tome koliko biljke uistinu “osjećaju” i kako reagiraju, te posljedično tome i procesiraju vanjske podražaje. Do sada je već itekako poznato kako sve biljke imaju nekakvu reakciju na određene zvukove, ali nije bilo poznato kako se točno odnose prema njima i može li se u tom slučaju govoriti o nekakvom obliku… inteligencije?

Kemijskim oružjem na neprijatelja

Kao savršeni test uzet je onaj iskonski: želja za preživljavanjem. Na listove zeljaste biljke Arabidopsis stavljeno je tako nekoliko gusjenica koje se njome hrane, te su snimani zvukovi koje ove životinje proizvode dok žvaču biljku. U isto su vrijeme listovi bili praćeni laserskim senzorima, koji su bilježili sve njihove pomake i nečujne vibracije, ovisno o tome kako i gdje su gusjenice zabijale svoje zubiće.

Drugi je korak bio micanje gusjenica s listova i puštanje njihovih zvučnih zapisa dok se hrane, a za referencu je druga biljka bila u potpunoj tišini. Nakon što su na njih ponovno stavljene gusjenice, rezultati su pokazali da je prva biljka poslije puštanja zvukova počela proizvoditi znatno veću količinu ulja gorušice, kemijskog spoja kojim se inače brane od proždrljivih nametnika. Jasno je dakle da biljke itekako reagiraju na ekološki bitne zvukove, koji mijenjaju njihov metabolizam i prilagođavaju ga novonastaloj situaciji.

Naravno, to ne znači da vegetacija uistinu osjeća i da joj takvi podražaji nanose bol u konvencionalnom smislu riječi, već da se radi o običnom skupu bioelektričnih podražaja, ali nije li to na kraju krajeva i ono što sve životinje (uključujući i nas) osjećaju? Postoji li stoga i nekakva mikroskopska mogućnost da mrkvice i zelena sala na neki način pate dok ih gickamo i sjeckamo? Pitanja je mnogo, a odgovora gotovo i nema, pa ne vjerujemo da će ovo istraživanje išta promijeniti, ali sada je borba između vegana i mesoždera postala barem malo izjednačenija!

TAGOVIbiljke istraživanje mesožderiu vegani vegetarijanci životinje

Komentiraj