Report

Cirkuski dani su za nama

Aside Banners

Velika pobjeda aktivista za prava životinja: Legendarni cirkus Ringling Bros. objavio zatvaranje nakon 146 godina rada!

Za nekih 50-ak godina će nas klinci pitati: "Što je to cirkus?", a mi ćemo se prisjetiti neobične vrste zabave koja je postala jednostavno... bespotrebna.

Piše , Objavljeno

U 21. stoljeću mjesta za cirkus jednostavno više nema. Televizija i video igrice su načeli ovu vrstu zabave, internet ju je dokrajčio, te se bojimo (zapravo, neki od nas se i vesele) kako ćemo u skorijoj budućnosti o cirkusu pričati kao o nekom davno zaboravljenom reliktu prošlosti. A sve je počelo tako divno, krajem 19. i početkom 20. stoljeća, kada je putujuća predstava prepuna egzotičnih životinja i raznih “frikova” bila praktički jedina zabava kojom si mogao ispuniti svoj sumorni život. Negdje tada je nastao i Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, putujuća trupa nastala kombinacijom dva ondašnja iznimno popularna showa, koji su “na cesti” bili dobrih 146 godina. No, izgleda kako je 2017. godina odnijela svoju prvu veliku žrtvu.

Uprava Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circusa je tako objavila kako zatvaraju vrata svog cirkusa i tako označavaju kraj svojeg dugogodišnjeg postojanja, što znači završetak jedne legende i otkaz za nekoliko stotina ljudi koji su tamo radilo. Upravo je toliko mnoštvo zaposlenika i ogromni operativni troškovi samih putovanja i predstava bio jedan od razloga ovakve odluke, ali je glavni ipak činjenica da prodaja ulaznica već neko vrijeme opada. Posljednji čavao u lijesu je zabijen u svibnju 2016. godine, kada je cirkus nakon dugogodišnje pravne bitke izgubio parnicu te su morali osloboditi i zbrinuti sve slonove koje su koristili za nastupe, što im je bio zaštitni znak. Paradoksalno, iako su mnoge udruge i pojedinci godinama upozoravali na postupanje prema slonovima u ovom cirkusu i bojkot njihovih predstava, pravi je bojkot uslijedio tek kada su slonovi ispali iz jednadžbe!

Ovo je velika pobjeda za borce za prava životinja, a nastavak je trenda koji bi uskoro mogao u potpunosti ukinuti sve djelatnosti koje se bave nehumanim iskorištavanjem životinja, što je navodno bio slučaj i kod Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circusa, čiji su slonovi praktički cijeli život proveli okovani i pod prijetnjama batinama. Ostatak životinja koje je cirkus imao, među ostalim i lavove, tigrove, ljame, deve i klokane, biti će smješten u odgovarajuće rezervate, a nas pomalo žalosti da je to pokoravanje životinja bio toliko popularan oblik zabave dugi niz godina. Ne ponovilo se!

TAGOVIborci za prava životinja cirkus Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circusa slonovi zatvaranje životinje

Komentiraj