Report

I R astronomer!

Aside Banners

Velike tajne svemira objašnjene u tri kratka i simpatična filmića

Piše , Objavljeno

Gotovo nam je nemoguće zamisliti koliko je zapravo velik svemir i što se to nalazi u crnoj rupi, ali ovi filmići ekipe iz britanskog Kraljevskog opservatorija bi mogli pomoći!

svemir

Koliko god mi glumili da se kužimo u te spike oko svemira, crnih rupa, tamne tvari i novootkrivenih gravitacijskih valova, zapravo ne znamo ništa više od nekih pojednostavljenih objašnjenja s raznih portala ili dječjih enciklopedija (smijte se vi koliko želite, ali to je i dalje najbolji izvor svih informacija!). Da se malo skoncentriramo i dooooobro razmislimo o nepojmljivoj beskonačnosti svemira, možda bismo u vlastitoj glavi uspjeli složiti nekakvu osnovnu predodžbu, ali da to trebamo nekome objasniti… e, tada već nastaju problemi!

Ekipa iz britanskog Kraljevskog opservatorija u Greenwichu je zato složila tri vrlo simpatične animacije, koje kroz niz zanimljivih i pojednostavljenih primjera i metafora bacaju novo svjetlo na tri vrlo intrigantne teme. Što se nalazi u crnoj rupi i što bi se dogodilo da se bilo tko od nas slučajno nađe u njoj? Kako određujemo starost našega Sunca (i shodno tome, bilo koje druge zvijezde)? Koliko je zapravo velik svemir (spoiler: 93 fakin’ milijarde svjetlosnih godina)? Dosta čitanja, vrijeme je za animiranu edukaciju!

Što se nalazi unutar crne rupe?

Kako određujemo starost Sunca?

Koliko je svemir velik?

TAGOVIastronomija crne rupe kraljevski opservatorij sunce svemir zvijezde

Komentiraj