Report

Say NO to GMO?!

Aside Banners

Veliko istraživanje na više od 100 milijardi životinja potvrdilo kako je GMO ipak siguran

Piše , Objavljeno

Kontroverze oko genetski modificirane hrane traju od kada se ona prvi put pojavila na tržištu i vjerojatno će trajati još desetljećima, ali i dalje se traže pravi dokazi o njenoj štetnosti.

stokaMalo je toga što uzavre krv u žilama kao rasprava o tome trebamo li koristiti GM hranu ili ustrajati na onome što su nam Priroda i selektivno križanje dali, ali s obzirom na rastući broj stanovništva, klimatske promjene i pošast nametnika, teško da ćemo i dalje moći gurati potonje. I dok se s jedne strane borimo da polja GM usjeva ostanu daleko izvan granica Europe, u SAD-u se čak 90% stočne hrane dobiva upravo iz ovakvih izvora. Ta praksa traje od 1996. godine i još uvijek sa sigurnošću ne možemo reći je li ona štetna ili korisna, ali novo i do sada najiscrpnije istraživanje pokazuje da smo genetski modificiranu hranu možda bezrazložno stavili na giljotinu.

Doktorica Alison van Eenennaam sa Sveučilišta u Kaliforniji tako je objavila rezultate do sada najvećeg istraživanja utjecaja “normalne” i GM hrane na domaće životinje, u kojem je sudjelovalo preko 100 milijardi primjeraka stoke raznih vrsta, veličina i rodova. Istraživanje se provodilo od 1983. do 2011. godine te su njime obuhvaćeni podaci iz vremena prije i poslije stavljanja genetski modificirane hrane u opću uporabu, zajedno s bitnim faktorima poput starosti životinja, uvjeta u kojima su one uzgajane i njihovog potomstva. Ova je studija objavljena u časopisu Journal of Animal Science, a javnosti će u potpunosti biti dostupna već od 1. listopada.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ono što smo iz svega saznali jest da istraživanje nije pokazalo nikakvu uzročno-posljedičnu vezu između korištenja GM usjeva za stočnu hranu i raznih bolesti i poremećaja, među kojima se poglavito misli na tumore i slične anomalije koje protivnici genetski modificiranih biljaka uglavnom spominju kao svoj najjači argument. Sličnu je studiju prošle jeseni objavio i doktor Alessandro Nicolia sa Sveučilišta u Perugi, a niti njegovo 10-godišnje istraživanje nije pronašlo nikakve dokaze koji bi potvrdili tezu o zlom GMO-u koji ubija sve što ga konzumira.

Naravno, ovo i dalje nije konačna presuda jer dokaza još uvijek ima premalo, ali ako ćemo vjerovati da su ovi istraživači bili nepristrani (tojest, da nisu dobili izdašnu svotu od Monsanta, za koji je Alison radila prije kojih 15-ak godina, ili neke druge magakorporacije da malo “preurede” rezultate) moramo priznati da je lopta trenutno na polovici onih koji zagovaraju ovakav oblik uzgoja hrane. Opozicija i dalje nije iznijela nikakve konkretne dokaze (rezultati njihovih istraživanja se uglavnom diskreditiraju) koji povezuju pojavu tumora i drugih oboljenja kod životinja i ljudi izloženih GM hrani, što nikako ne znači da tome nije tako, pogotovo kada se sagleda možebitan utjecaj na ljude.

GMO 1

Ipak, kako stvari trenutno stoje, možda bi nas ipak trebali više zabrinjavati uvjeti u kojim te životinje proživljavaju svoj kratki životni vijek i količina raznih steroida, antibiotika i drugih supstanci kojima ih “pucaju”. Po svemu sudeći, izgleda da bi to moglo biti znatno štetnije za naše zdravlje nego genetsko modificiranje…

TAGOVIgenetski modificirano GMO hrana istraživanje monsanto poljoprivreda

Komentiraj