Report

Računica je jasna

Aside Banners

VIDEO: Najbolje objašnjenje kako letovi niskotarifnih aviokompanija mogu biti toliko jeftini

Kada za let od Zagreba do Amsterdama platiš manje nego za autobusnu kartu od Zagreba do Varaždina, pitaš se o kakvoj se to crnoj magiji ili smicalici radi? Odgovor je jednostavan: osnove ekonomije!

Piše , Objavljeno

Neukoj budaletini i teškoj papčini kada se govori o letu zrakoplovom poput mene se na sam spomen kompanija poput Ryanaira ili Easy Jeta preokreće želudac, a bacanje na pod u položaj fetusa postaje jedina realna opcija. Kako dovraga zrakoplov koji troši više od Wartburga iz ’78 i košta kao cijela flota ZET-ovih plavih limuzina može prevoziti putnike preko cijele Europe po cijeni od 100-tinjak kuna? Jel oni nas to zajebavaju? Kakva je to prijevara? Urota vanzemaljaca? Chemtrails? Severina?

Jedino je logično objašnjenje da se radi o nekoj krami koja jedva uspijeva uzletjeti ili pak njome upravljaju likovi koji su vozački polagali šest puta! A možda je zapravo stvar osnova ekonomije i pametnog poslovanja ekipe koja je prepoznala dobru priliku i uspjela stvoriti model koji omogućava svakome da za malu lovu putuje kamo želi, a da firma svejedno zarađuje dovoljno para da se fino živi? Hmh, čini se kao pretjerano idealizirana priča, ali ekipa Wendoverproductionsa je složila video u kojem se na uistinu jednostavan način objašnjava kako letovi niskotarifnih aviokompanija mogu biti toliko jeftini!

How Budget Airlines Work – video:

Bome, svaka mu je na mjestu i sve ima logike. Kupiš hrpu istih novih zrakoplova, dobiješ masni popust, potrošiš manje za obuku osoblja i daš im više funkcija, smanjiš komfor samog leta, naplaćuješ dodatne sadržaje, slijećeš na manje aerodrome, potpuno izbaciš hubove iz jednadžbe i obaviš 5-6 letova dnevno i sve nekako dođe do plusa. Posebno je zanimljivo kako niskotarifne zrakoplovne tvrtke imaju najnovije zrakoplove kada se gleda prosjek starosti flote, što je posebno važno nama koji paničarimo od raspadajućih letećih krntija. Eto, sada možda malo mirnije pljunemo tih 120 kuna za let do Londona!

TAGOVIavion cijena easy jet niskotarifne aviokompanije ryanair zrakoplov zrakoplovna tvrka

Komentiraj