Report

Samo garica!

Aside Banners

Više američkih studenata puši travu nego cigareta, slijedi li i nama sličan scenarij?

Piše , Objavljeno

Broj pušača cigareta u SAD-u je u stalnom padu, dok s druge strane raste broj onih koji puše travu. Je li to dobro ili loše i slijedi li i nama sličan scenarij?

pušenjeIzgleda kako se u SAD-u upravo sada odvija veliki pomak u pušačkim navikama mladih ljudi, koji sve manje konzumiraju cigarete te se okreću mnogo zelenijoj varijanti. “Krivac” tome je vrlo aktivna kampanja protiv pušenja s jedne strane te legalizacija marihuane i sve češće isticanje njezinih kvaliteta s druge, što je doprinijelo tome da studenti predvode mini-revoluciju te trenutno više njih nalazi zadovoljstvo u čarima kanabisa. Možda nije najbolja zamjena, ali je svakako dobra zamjena!

Po podacima državnog istraživanja od prošle godine čak 5,9% studenata puši travu svaki dan, dok ih samo 5% puši cigarete (što je ogromni pad s 19% iz 1999. godine). Samo 13% ih cigarete puši povremeno (barem jednom u posljednjih 30 dana), dok se kod marihuane brojke kreću oko 20%. No, iako su klasične cigarete daleko manje na cijeni, korištenje duhana na neke druge načine je u stalnom porastu. Tako je u posljednjih mjesec dana cigare pušilo 8,4% studenata, a otprilike ih toliko puši i posebne malene cigarete i cigarete s okusom. Zanimljivo je spomenuti i kako se e-cigarete drže jako dobro te ih je prošle godine pušilo velikih 9,7% američkih fakultetlija.

istraživanje

Za naše prostore nije potrebno ovakvo istraživanje jer odokativno možemo procijeniti kako veliki broj studenata i dalje puši cigarete, a stanje s marihuanom i nije pretjerano bajno. Nadamo se kako će uskoro krenuti neke promjene u zakonima pa će zelenjava postati dostupnija i u svakom pogledu korištenija te će se nekom paradigmom smanjiti i broj onih koji koriste duhan. Iako, u našoj se kulturi rijetko kada mota pljuga bez duhana, ali eto… možda i mi jednog dana budemo napredniji po tom pitanju. Barem nešto što bismo stvarno mogli pokupiti od Amera!

TAGOVIcigare cigarete duhan fakultet marihuana studenti trava

Komentiraj