Report

Aside Banners

Viseća groblja

Groblja uglavnom nisu poželjne turističke destinacije no ipak postoje ona koja su odavno na listi nezaobilaznih "must see" fenomena.

Piše , Objavljeno

Posljednja počivališta su iz svima jasnih razloga manje popularna mjesta za razgledavanje pa zbog toga i ne kotiraju visoko na listi najtraženijih lokacija u turističkim agencijama. Unatoč tome postoji nekoliko fascinantnih primjeraka koja bi valjalo posjetiti. Radi se o visećim grobljima.

Kina – Gongxian

Pokrajina Gongxian nalazi se u jugozapadnom dijelu Kine i s tristotinjak odlično očuvanih visećih ljesova na planini Bochuangou slovi kao muzej. Ovi ljesovi inače su poznati i kao “Viseći ljesovi naroda Bo”, etničke manjine koja je tu živjela prije više od 3000 godina.
Postoje tri načina na koji su ljesovi odloženi. Jedan su grede na kojima leže, zatim urezana postolja u stijeni i zadnji su špilje u koje su umetnuti. Najniži lijes nalazi se na visini od deset metara dok je najviši na čak 130 metara. Prvi ljesovi postavljeni su prije otprilike 1000 godina za vrijeme dinastije Song, a zadnji prije cirka petsto godina za vrijeme dinastije Ming.

Kina – Longhushan

Na planini imena “Dragon – Tiger” također je pronađeno na stotine ljesova, a lokalitet je proglašen svjetskim kulturološkim čudom. Položili su ih pripadnici naroda Guyue koji su na tom prostoru živjeli prije nekih 2500 godina.
Ljesovi su izrađeni od drveta Nanmu koji je navodno savršen za izradu namještaja, a neki od njih su toliko veliki da se u njima zajedno nalazi desetak tijela.

Smatra se da su to zapravo mali čamci. Većina ljesova položena je u špilje. Uglavnom se nalaze na visini između 20 i 50 metara dok je najviši na čak 300 metara. Zbog tako velike visine bilo ih je teško otkriti tako da se to dogodilo tek 1978. godine.

Kina – Wuyishan

Planina Wuyi smatra se prvom lokacijom na kojoj su nastali viseći ljesovi, točnije između 1027. – 777. godine prije naše ere i za vrijeme dinastije Zhou. Na planini ima manje očuvanih ljesova od ranije spomenutih, tek nekoliko desetaka.
Obzirom da je u to vrijeme postojala tek nekolicina plemena lako su razmjenjivali kulturu i običaje tako da se i ovdje može naći slučaj kada su tijela položena u čamce koji su poslužili kao ljesovi. Iako je točan podatak o visini na kojoj su postavljeni ljesovi teško naći poznato je da je ovaj narod postavljao mrtve što više kako bi bili što bliži Bogu i što udaljeniji od zemaljskog života.

Filipini – Sagada

Sagada je planinska pokrajina na Filipinima, a najpoznatija je po visećim ljesovima. Oni najstariji imaju tek stoljeće dok su zadnji postavljeni prije nekoliko desetljeća.
Narod Sagade najviše je vodio računa o uređenju i pripremi pokojnika dok se za izradu lijesa morao pobrinuti svatko za sebe, naravno prije svoje smrti. Ako nisu bili u stanju to raditi obavezu su preuzimala djeca ili uža rodbina. Nevjerojatno ali istinito, dokazano je da su mnogima prilikom postavljanja u lijes bile polomljene kosti kako bi im osigurali ugodan položaj. Ljesovi su inače postavljani tako da pokojnik uvijek bude uz svoje pretke.

TAGOVIgroblje kina smrt turizam

Komentiraj