Report

Kanalizacijsko plivanje na 100 metara

Aside Banners

Voda oko Rio de Janeira je toliko prljava da bi Olimpijske igre 2016. mogle biti jako opasne za zdravlje

Piše , Objavljeno

Do prvih je Olimpijskih igara u Južnoj Americi ostalo još svega godinu dana, a problemi oko organizacije postaju sve veći i veći. Nova vruća tema je katastrofalna kvaliteta vode oko Rio de Janeira!

vodaKao najveći grad u Brazilu, Rio de Janeiro i njegovo šire područje pružaju dom za čak 12 milijuna ljudi, a radi se o jednom od vjerojatno najgušće naseljenih područja na planeti. Osim što se bori sa siromaštvom, porastom kriminala i zagađenjem, grad ovakve veličine s arhaičnom infrastruktuom muku muči i s nekim nama sasvim normalnim stvarima, poput pitke vode i adekvatne kanalizacije. Gradski planeri se nisu pretjerano obazirali na to, pogotovo kada su oko centra počeli nicati slamovi, a sada zbog toga moraju trpjeti ne samo njegovi stanovnici, nego i turisti te sportaši koji će se na borilištima diljem Ria natjecati već idućeg ljeta.

rio 2

Osim svih mogućih logističko-ekonomskih problema, organizatori Igara sada muku muče s novom potencijalnom katastrofom, a ta je opasno niska kvaliteta i čistoća vode, koju neki stručnjaci više uopće ne nazivaju vodom već čistom kanalizacijom. Iako je jedan od uvjeta za održavanje Igara u Riu bilo rješavanje ovog problema, nekoliko je nezavisnih analiza pokazalo kako se na tom području nije riješilo apsolutno ništa te da su vode i dalje prepune virusa i bakterija. Glavni je razlog tome svakako činjenica da se kanalizacija ulijeva DIREKTNO u more, rijeke i potoke Rio de Janeira te se pritom uopće ne pročišćava. Drugim riječima, sve ono što 12 milijuna ljudi svakodnevno izbaci iz sebe završi u izvorima vode… potpuno neobrađeno!

rio 3

Kako će od nekih 10 000 sportaša na Igrama njih otprilike 1 400 biti u nekakvom doticaju s tom vodom (jedrenje, veslanje, plivanje), postoji opravdana bojazan od zaraze raznim boleštinama koje mogu dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema i odustajanja natjecatelja. Oni koji već sada vježbaju u tim vodama tvrde kako su mučnine, visoke temperature i groznice gotovo svakodnevna pojava, a samo je pitanje vremena kada će sve to postati epidemija. U Europi i Sjevernoj Americi ovako nešto ne bi prošlo niti u najluđim snovima, ali izgleda kako Olimpijski odbor u ovom slučaju riskira i daje svoje puno povjerenje ne pretjerano uređenoj državi da u svega godinu dana riješi jedan od najopasnijih problema svog najvećeg grada. Ne želimo zazivati vraga, ali čini nam se kako će ova priča završiti jaaaako loše!

TAGOVIBrazil čistoća kanalizacija olimpijske igre rio de janeiro sport voda

Komentiraj