Report

Popit pivu na Antarktici... neprocjenjivo!

Aside Banners

Idesh! vodič za birtije na kraju svijeta

Piše , Objavljeno

Bilo da se nalazite na Antarktici ili usred australske pustinje, nema brige, jer ćete i tamo moći sjesti u birtiju i popiti jedno fino, hladno pivo.

najudaljeniji barovi na svijetu

U ljudskoj je prirodi da, čim naselimo neki kraj, tražimo prvo mjesto za popiti pivo. Ili njih deset! Ne činimo to samo radi alkohola, bezumnog opijanja i nade da ćemo zaboraviti gdje se nalazimo, već iz potrebe za društvom, razgovorom i ljudskom toplinom. Zato su upravo birtije oduvijek bile mjesto gdje su se kovali planovi, donosile teške i velike odluke, ali i vodile uvijek vrijedne rasprave o tome postoje li vanzemaljci i što je bolje, dizelaš ili benzinac. Ali prije svega, birtije su bile mjesto za druženje i doticaj s našom vlastitom ljudskošću, zadnji bastioni civilizacije…

To će se možda činiti kao malo preozbiljna filozofsko-psihološka teza za jedan narodski fenomen poput lokalne birtije, ali na, primjerice,  Antarktici, gdje je do civilizacije teško doći praktički kao do Mjeseca, ljudskost i društvenost je prvo što biste mogli izgubiti. Zato, kada se nađete u bezimenoj vukojebini i počnete luditi i paničariti, sjetite se da možda blizu postoji neka birtija, poput jedne od ovih.

 

1. Bar u Vernadsky istraživačkoj bazi – otok Galindez (Antarktika)

najudaljeniji barovi na svijetu

Termin ‘na kraju svijeta’ možda se može shvatiti malo olako, ali kada se govori o Antarktici, mora se priznati da je potpuno točan. Taj ledeni kontinet je jedno od zadnjih nenastanjenih mjesta na Zemlji, što ne znači da i tamo nema ljudi. Istraživačka baza na otoku Galindez imena Vernadsky, jedan je od svega nekoliko takvih centara ‘tamo dolje’, a izgradili su ga Britanci. 1996. godine prodana je Ukrajincima, koji su nastavili kompleksna klimatološka istraživanja (u ovoj postaji je otkrivena ozonska rupa), ali i opijanje u lokalnoj birtiji, službeno najjužnijem baru na planeti.

Birtija je veličine malo veće sobe, a uređena je u stilu starih britanskih pubova, s mnogo drveta i različitim pizdarijama po zidovima. Specijalitet kuće je domaća votka (tko bi rekao), koju prave pomoću vode s Antarktika. Prodaju ju za tri dolara po čaši, a možete dobiti i besplatno piće, ako barmenu poklonite komad donjeg ženskog rublja. Nije stoga čudno, da su zidovi birtije prepuni gaćica i grudnjaka, ali morate ih shvatiti; kada idući put pomislite kako ste suhi, jer eto, niste ‘dobili’ par tjedana, zamislite kako je njima na fakin’ Antarktici!

najudaljeniji barovi na svijetu

 

2. Christian’s Cafe – Adamstown (otok Pitcairn)

najudaljeniji barovi na svijetu

Otoci Pitcairn i najveći među njima, te jedini naseljeni Pitcairn, mjesto je koje bi i najboljim poznavateljima zemljopisa moglo zadati glavobolje. Od najbližeg naseljenog mjesta (Tahiti) udaljen je preko 2 000 kilometara, a lokacija usred Tihog oceana garantira vam gotovo potpunu osamu.

Ipak, na otoku živi 50-ak stanovnika, koji su uglavnom potomci pobunjenika sa slavnog broda Bounty i lokalnog (koliko se to može nazvati lokalnim, jer 2 000 kilometara definitivno to nije) polinezijskog stanovništa. No, premda ih ima samo 50 i premda se nalaze na malo većoj stijeni usred oceana, do kojese može doći jedino brodom (i to svakih tri do deset dana), glavni i jedini grad Adamstown ima svoju birtiju!

Christian’s Cafe je jedna velika, bijela soba, sa prekrasnim pogledom na ocean i tropsku šumu, koja je idealna za samotno promišljanje o životu, svemiru, Bogu i sličnim stvarima. Od 2009. dozvoljeno je i točenje alkohola, tako da sve to možete proživjeti totalno pijani (kažu da je domaći rum izvanredan). Onda, tko će prvi krenuti?

najudaljeniji barovi na svijetu

 

3. Hotel Birdsville – Birdsville (Australija)

najudaljeniji barovi na svijetu

Ah, Australija… morski psi, čudnovate životinje i paklene vrućine… Sve od nabrojanog može vas ubiti, ali ako se slučajno zaputite u pakao znan kao pustinja Simpson , možda prije smrti uspijete i popiti koje pivo. Naime, na samom rubu pustinje nalazi se maleni gradić Birdsville, koji je sa svoja 273 stanovnika jedna od posljednjih stanica na putu prema velikom ništavilu. Ali zato imaju prvoklasnu birtiju!

Smještena u sklopu istoimenog hotela, birtija Birdsville jedno je vrlo lijepo i ugodno uređeno mjesto, s lokalnim Aboridžinima koji su bumerange zamijenili alkoholom, suvenirnicom i zidovima ispunjenim memorabilijama. Odgovor na pitanje “zašto, zaboga, zašto?!” leži u činjenici da se u okolici ovoga grdića svakog rujna odvija poznata utrka konja, koja privuće tisuće turista i natjecatelja s dovoljno para za cijelu iduću godinu. A nađe se ‘izvan sezone’ i pregršt naivnih avanturista, koji pomisle kako bi ludo bilo brijati po pustinji, tako da birtija nikada nije zatvorena!

najudaljeniji barovi na svijetu

 

4. Albatross Bar – Edinburgh of the Seven Seas (otok Tristan da Cunha)

najudaljeniji barovi na svijetu

Slično kao i Otočje Pitcairn, i otok Tristan da Cunha (s dva manja, nenastanjena otočića) funkcionira kao donekle samostalni teritorij pod britanskom krunom, a kao i njegov tihooceanski kolega, nalazi se usred velikog plavog ništavila, ovoga puta onoga atlantskog. Glavni i jedini grad Edinburgh broji oko 300 stanovnika, a od najbližeg kopna udaljeni su dobrih 3 000 kilometara. Tristan da Cunha je naseljen početkom 19. stoljeća i to u vojne svrhe, a ljudi su se i danas održali tamo, bez obzira na čestu glad, oluje, uragane, bolesti i nimalo zanemarivu činjenicu da je cijeli otok zapravo aktivni vulkan!

Tko bi onda krivio te jadne ljude, što žele i moraju svoje slobodno vrijeme provoditi u birtiji?! Albatross je jednosoban prostor zaštićen linoleumom (zbog vrlo nepovoljnih meteoroloških uvjeta), koji služi kao mjesto za opijanje, ali i kao gradska vijećnica. Za nesretnike, koje put nanese u ovu vukojebinu, preporuča se tugovanje uz pravi britanski lager i domaću pitu od jastoga. Da li će to biti dovoljno? Sumnjamo…

najudaljeniji barovi na svijetu

 

5. The Old Forge – Knoydart (Škotska)

najudaljeniji barovi na svijetu

Iako su gotovo sve birtije na ovoj listi  izoliranije od one u Knoydartu, The Old Forge je ipak jedini koji nosi službenu titulu Guinnessove knjige rekorda, i to kao najizoliraniji britanski pub. Kako joj samo ime kaže, Stara Kovačnica je nekoć punom parom oblikovala metal, a potom je služila kao odmorište za britanske radnike i vojnike. Od 1981. godine službeno je pub, a ukoliko do nje ne namjeravate doći brodom, trebati će vam nekoliko sati pješačenja po vrlo negostoljubivom terenu.

Inače, The Old Forge je uređena klasično britanski, s mnogo drveta, starih fotografija i zbirkom narodnih instrumenta, koje možete i sami zasvirati. Ponosni su na asortiman autohtonih lokalnih piva, od kojih se ističe Glenfinnan iz mikro-pivovare svega nekoliko metara udaljene od puba. Drugim riječima: čist zrak i nedirnuta priroda, bijeg od civilizacije (a opet, nije kao da ste usred oceana) i kvalitetno britansko pivo… za mnoge, ovako zvuči raj na zemlji!

najudaljeniji barovi na svijetu

 

6. Irish Pub – Namche Bazaar (Nepal)

najudaljeniji barovi na svijetu

Ako ikada odlučite osvojiti Mt. Everest, u ovoj ćete birtiji vjerojatno skupljati hrabrost, truseći litre dobro poznatih irskih viskija. Kažu da je ovaj pub, nazvan jednostavno Irish Pub, najviša birtija na svijetu (oko 3.500 metara nadmorske visine), a otvoren je zbog sve većeg broja turista i avanturista, koji uživaju u gledanju i/ili osvajanju THE planine svijeta. Nalazi se usred tržnice koja planinare snabjeva namirnicama, stoga ćete ga teško moći zaobići.

Osim šanka koji se proteže cijelim pubom, tu možete zaigrati biljar, stolni nogomet ili pikado, te na velikom ekranu pogledati vijesti iz domovine. Osim već spomenutog viskija i raznih piva sa svih strana svijeta, u ponudi je i alkohol lokalnih šerpi, a kažu da je Raski (rižino vino) ono čime se treba naliti. Do samog puba je vrlo teško doći, tako da ćete prvo morati avionom sletjeti na jedinu zračnu luku u krugu Mt. Everesta (koja je ujedno i jedna od najnesigurnijih na svijetu), te potom dan-dva pješačiti do same tržnice. No mnoštvo avanturista iz cijeloga svijeta koji se miješaju s lokalcima, te njihove lude životne priče, mogle bi itekako opravdati svu tu muku…

najudaljeniji barovi na svijetu

 

7. Forbes Island – San Francisco (Kalifornija)

najudaljeniji barovi na svijetu

Birtija na kraju svijeta, a u San Franciscu? Kako je to moguće? Pa eto, Forbes Island i istoimeni restoran/bar na njemu, zapravo je umjetni otočić, koji ima potencijal da otpluta i postane uistinu najizoliranije mjesto na svijetu za naručiti pivo. A nije zgorega spomenuti i da je restoran smješten ispod razine mora, tako da jedan bod ide i za taj maleni kuriozitet.

Forbes Thor Kiddoo (zasigurno u top 10 najboljih imena svih vremena), milijunaš i dizajner plutajućih nastambi, izgradio je ovaj umjetni otočić i pripadajući mu ugostiteljski objekt davne 1975. godine, od kada je usidren u luci San Francisco. Gosti mogu uživati u prekrasnom ambijentu i nimalo zagađenom moru (sarkazam) zaljeva, a uz malo pogodnog vjetra, morskih struja i nekog mangupa koji će pokidati lance, za nekoliko trenutaka sigurnost kopna zamijeniti će nepredvidljivost otvorenog mora. Hvala bogu da ispod restorana postoji plutajući vinski podrum!

najudaljeniji barovi na svijetu

 

BONUS: Safari bar – Premantura (rt Kamenjak, Hrvatska)

najudaljeniji barovi na svijetu

Kakva bi to lista bila da i mi svog konja za utrku nemamo. Rt Kamenjak najjužnija je točka istarskog poluotoka i poluotoka Kamenjak, na kojem se nalazi selo Premantura, sa Safari barom u blizini. Smješten usred ničega, u malenoj šumici koja podsjeća na nekakvu afričku savansku zabit, ovaj unikatni turistički objekt idealan je za odmor i uživanciju, daleko od stalne turističe vreve, djece koja se nemilice deru i ostalih ljetnih elementarnih nepogoda.

I Švabica uživa u Safari Baru:

U Safari baru možete nešto prizalogajiti, popiti hladno piće, podružiti se s ljudima ili baciti partiju bele, a sve djeluje kao nekakva komuna, u kojoj su ljepota prirode i dobro društvo daleko bitniji od brze zarade i što boljeg financijskog rezultata, te sličnih pizdarija koje su u zadnje vrijeme očito najvažnije. Nema mjesta za nervozu, agresivu i netoleranciju, samo sve četiri u zrak, i brate, uživaj!

najudaljeniji barovi na svijetu

TAGOVIalkohol bar birc birtija kafić najizoliranije najudaljenije pivo svijet

Komentiraj