Report

gng bng

Aside Banners

Vratio sam se s ‘Graffita na Gradele’, nije mi dobro i bilo mi je predobro

Piše , Objavljeno

Dragi dnevniče,

pitao sam jutros šefa jel mogu ostat raditi od doma. Treba nadoći. Rekao je može. Evo peku me leđa i peče me mozak.

Na Braču je gorilo. Nije bilo potrebe za kanaderima, ne pričam o svojoj izgorjeloj koži, pričam o festivalu koji je narastao za dvije veličine ove godine.

gng plaža

Brač ima najveći mali festival u Hrvatskoj. Graffiti na Gradele je nastao kao graffiti festival u Bolu na Braču, ali je već odavno prerastao tu nomenklaturu i postao punokrvni festival sa svim festivalskim sadržajima – pa čak i s više sadržaja od nekih većih i razvikanijih festivala. Važno napomenuti: GNG je besplatan festival, besplatan u vrijeme kada se gotovo sve naplaćuje – a kvaliteta nije izostala.

Spoiler alert: bilo je vrh. Organizatori mogu zadovoljno protrljati žuljevite ruke. Žuljevite – jer ovo je tip festivala gdje i organizatori uskaču u rovove među svoje volontere pomagati s nošenjem stvari i čišćenjem, nitko se ne boji zasukati rukave (osim što je vani 35 u hladu pa svi ionako nose majice kratkih rukava pa nema potrebe za tom akcijom) – i reci ti meni, kako onda da ti ne bude draga ova manifestacija već u samom startu?

Inače bih rekao u ovoj točki teksta “dosta s hvalospjevima!”, ali znam da neću moći ispoštivati taj usklik

Never mind, samo neka se kotrlja!

gng chill

Lokacija? Bijela kuća. Ona u Americi od bračkog kamena nam je bila draga jedino kada smo gledali Sorkinovo Zapadno krilo, ali zato nam se ova Bijela kuća u Hrvatskoj instant umilila. Vrhunska lokacija, nekoć hotel, danas odmor iz snova za svakog ljubitelja urbane kulture (a i neke skvotere iz Berlina). Instagram ti je mogao goriti cijeli dan ako ti je to bilo u interesu: lampice, ležaljke, putokazi i znakovi, graffiti na sve strane, ananasi u zraku, suncobrani i tende.

gng chill 2

Dekoraterski tim came through. Preko dana se odmaralo s pićima u ruci, skejtalo, plesalo, a samo par stepenica niže je šljunčana plaža. Imaš sve što ti treba, ne moraš mrdnut. Ako nešto nemaš, a treba ti – volonteri uskaču da spase dan. Pristupačni i uvijek na raspolaganju, shout out i njima na predanom radu, činilo se da šljakaju 24/7. *standing ovation*

GNG je ispunjen sadržajima. Divno je vidjeti klince kako crtaju i šaraju različitim pomagalima i kako se od malih nogu izlažu graffiti kulturi. Među tom djecom sigurno leži neki novi Lonac/Lunar/umetni ime svog najdražeg hrvatskog writera. Naše stare hip hop glave su zadovoljne prenošenjem kulture na mlađe naraštaje pa nam je drago da to nije ni ovdje izostalo.

gng djeca grafiti

Crtalo se na Ziggi rizle, crtalo se na razglednice, odradili smo i hip hop pub kviz (pobijedio tim Nellyjev flaster kojeg sam imao čast biti dio), natjecanje u skokovima u vodu je prošlo bez natučenih glava.

gng crtanje 2

gng hip hop pub kviz

gng5 skokovi u vodu

Hrvatske zaokrugljenije verzije Stepha Curryja i Russella Westbrooka su mogle testirati svoje košarkaške vještine u streetball turniru, djevojke iz Cromaicanz kolektiva su nam prezentirale drevnu jamajkansku vještinu plesanja dancehalla, a gledalo se i navijalo na plesnom natjecanju u hip hopu i bboyingu (u narodu popularno kao breakdance ilitiga “a oni što brišu pod i repaju na glavi”).

gng basket

IMG_1115

IMG_1172

IMG_1175

Rekli smo ti da sadržaja ima. Potvrda stare maksime da se može kad se hoće. Oni veliki, masni festivali s hrpom nepotrebnog fluffa nemaju uopće ovako bogatu ponudu. I baš je domaći festival – ništa od napornih Britanaca na maturalcu, sve je tako “naše” i domaće.

Dobar je ovo posao. Veselim se ja i kino pregledima i našem tjednom članku “Friško ispod peke” gdje trpam sve glazbene novitete, ali ovaj zadatak je ipak bio nešto drugo. Plate te da odeš na festival, slušaš glazbu, plešeš do jutra, gledaš i družiš se s lijepim ljudima, plivaš, sunčaš se. Hoću li glumiti “profesionalnog novinara” koji je došao na otok bez nekoliko boca žestokih pića? Moš mislit. Pišem za prošle i buduće posjetitelje iz perspektive posjetitelja, a alkohola je bilo, nekad puno, nekad premalo, a nekad bome i stvarno previše.

gng

gng3

gng lito

Što se alkohola na samoj lokaciji tiče – organizacija je dozvolila unošenje vlastitih pića do 21 sat tako da ste si mogli i sami donijeti tekuću zabavu koja zbližava persone, a nakon 21 ili snađi se druže s Američka Ninja pokretima po drvećima i ogradama ili zasjedni na šank kao ostatak normalnog puka. Ponuda na šanku je bila dobra, jedini problem je bio brzo pražnjenje šanka, nedostatak leda i polagana ekstinkcija pića. Jer smo razmaženi i želimo piti do 6 ujutro. Pomalo nas rastužilo u sitne sate, ali preživi se, nađe čovjek drugu zabavu.

Primarno graffiti festival je opravdao svoje ime i ove godine – vrhunski writeri su odradili maestralne zidove, a neki su čak ostali dorađivati svoje komade čak i kad je festival službeno završio. Nisi dobar writer ako ti cijepanje dlaka nije najdraži sport, jel. Pitanje je vremena kada će Česi u čarapama i sandalama te pocrvenjeli Germani uzimati turističke street art ture po Bolu.

#gng #graffitinagradele Dan treći

A post shared by Urbanka (@urbankaerste) on

IMG_0883

Glazbeni dio programa je bio na razini. Stoka, High 5, Kuku$ Klan, Buntai, Vojko Vrućina, Tone Tuoro, Krankšvester – vrhunski lineup čiji izvođači pune tvornice kulture i vatrogasne domove, ekipa za čije se nastupe fino plaća karta iz hrvatskih (pretežito) tankih novčanika, a na Bolu na Braču ste ih imali na pozornici potpuno free.

h5

gng dj

gng2 tone

gng3

h52

Nastupe neću izdvajati jer a) nisam bio na svima, b) presubjektivno je to, c) DJ Oliver je ionako bio najbolji na afteru. A zapravo – energije je bilo previše za prostor ispred pozornice, teško je bilo i publici i izvođačima bez zraka, ali su gurali jedni druge i nakon svakog nastupa je iz bivše recepcije hotela Bijela kuća izronila masa sretnih i zadovoljnih lica, samo da uhvate malo zraka kao svaki sisavac na moru pa da se vrate uroniti nazad u dodatnu dozu derivativnih oblika hip hopa.

Kampirajte, uzmite apartmane, javite se volontirati, ali GNG vam svima mora biti na mapi ljetnih festivala. Ako nije dosad – ODSAD!

GNG, vidimo se dogodine i hvala. Dotad evo svima jedna Marlena Shaw koju kandidiram za himnu festivala, za “CD za auto” do trajekta i po otoku.

Prati Graffiti na Gradele na Facebooku i Instagramu!

Foto:
dobre fotke – Marko Lopac (GNG)
loše fotke – naš redakcijski Canon Powershot na automatskim podešenjima

TAGOVIbol bol na braču brač glazba gng graffiti graffiti na gradele muzika

Komentiraj