Report

Aside Banners

Whiskey – samo za gospodu i pustolove

Idesh! vam predstavlja najskuplje whiskeyje na svijetu. Oprez, ovih sedam boca samo su za gledanje, ne i kušanje.

Piše , Objavljeno

Naziv whiskey obuhvaća veliku grupu alkoholnih pića koja se proizvode fermentacijom žitarica, uglavnom ječma i koja sazrijevaju u hrastovim bačvama. Različite vrste žitarica se koriste kao osnovna sirovina za destilaciju viskija, a najčešće vrste su ječam, raž, ovas i kukuruz. Legenda kaže da su ga izmislili Irci, najboljeg prave škoti, najviše ga pije Ameri, kao vatrenu vodu lokali su ga Indijanci i izgubili od kauboja, no whiskeyi koje vam mi predstavljamo do bankrota bi doveli Romana Abramovicha. Idesh! vam predstavlja najskuplje whiskeyje na svijetu. Oprez, ovih sedam pića samo su za gledanje, ne i kušanje.

Macallan Fine & Rare, 1926

Macallan Fine & Rare, 1926

Macallan Fine & Rare, 1926

Najstariji i najfiniji od slavne Macallanove revolucionarne Fine & Rare kolekcije je unatoč svojoj astronomskoj cijeni rasprodan. No, za samo 3 i sitno tisuće dolara možete probati gutljaj, ovog unikatnog škotskog božanskog nektara u Old Homestead Steakhouse u sklopu Borgata Hotel Casino te u hotelu Spa u Atlantic Cityu.
šta košta:38,000 $

Glenavon

Glenavon

Glenavon

Jedna od najstarijih boca whiskeyja na svijetu, možda i najstarija, prodana je za 22 tisuće eura. Whiskey je proizveden oko 1850. godine prije zatvaranja Glenavona 1858. što znači da je star najmanje 148, ako ne i 155 godina. Autentične boce su vrlo rijetke, a sama boca ima neuobičajenu zapreminu, nešto manju od 7,5 deci.
šta košta:22,000 Eura

The John Walker 1805 Pack

The John Walker 1805 Pack

The John Walker 1805 Pack

U čast slavnom osnivaču, napravljena je posebna serija koja je punjena viskijima između 45 i 70 godina starosti. Proizvedeno je samo 200 boca, a na žalost ili sreću, ovaj viski nije za prodaju. Svaka od pojedinih boca biti će darivana pojedincu koji ga zasluži. Koji su točno kriteriji nismo saznali, ali pišite starom šetaču, možda ga dobijete, a onda pozovite nas iz Idesh! magazina da ga kušamo.
šta košta:20,000 $

Glenfiddich Rare Collection 1937

Glenfiddich Rare Collection 1937

Glenfiddich Rare Collection 1937

Ispečen davne 1937, ovaj stari i ukusni viski 64 duge godine skupljao je prašinu i talog u jednom podrumu u ručno izrađenom buretu. Kada su bure ispraznili dobili su 61 bocu vrhunskog nektra, boje oraha, s okusom karamele, cimeta i češnjaka, a sve to u slatkoj cedarovoj aromi. Mljac, mljac.
šta košta:20,000 $

The Balvenie Cask 191

The Balvenie Cask 191

The Balvenie Cask 191

U siječnju 1952. godine, u buretu od višnje broj 191, spremljen je posljednji Balvenie viski iz pedesetih i pohranjen u srce škotskih visoravni. Točno pedeset godina kasnije bure je otvoreno, a dobivene su samo 83 boce, najmanje u povijesti slavnog Balvenieja. Samo pet boca ove cuge, s aromom višnje i meda prodano je u SAD, a svaka je posebno numerirana, zapečaćena i osobno uručena kupcu.
šta košta:13,000$

The Macallan Fine & Rare Collection, 1939

The Macallan Fine & Rare Collection, 1939

The Macallan Fine & Rare Collection, 1939

Iako po kvaliteti i okusu uvelike zaostaje za slavnom 1926. serijom, s ovom serijom Macallan je krenuo krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon četrdeset godina stajanja u buretu, ova kolekcija je povučena iz prodaje te ponovo izašla u drukčijem pakiranju. Proizvođač ga opisuje kao vrhunsko piće s snažnom aromom drveta te dodatkom karamele i sušenog voća.
šta košta:10,125 $

Macallan Lalique

Macallan Lalique

Macallan Lalique

Za kraj tu je još jedan viski iz slavne Macallanove pecare. Izdan 2006. godine, kao posebni 50-godišnji viski, pakiran je u ljigavu, specijalnu dizajnirano bocu Lalique kristala, a ako vam izgleda kao parfem ne dajte se zavarati. Napravljen od Golden Promise ječma, s dodatkom kima, čokolade i crnih šljiva, a njegova cijena na tržištu je od svih spomenutih viskija još i najprihvatljivija. Pa ako ga netko kupi, mi iz Idesh! magazina se pozivamo u goste.
šta košta:10,000$

The Macallan

TAGOVIBalvenie Glenavon Glenfiddich John Walker Macallan najskuplji viski whiskey

Komentiraj