Report

X-wing od legića

Aside Banners

X-wing je najveći na svijetu model od Lego kockica

Piše , Objavljeno

Većina nas se Lego kockicama zadnji put igrala u djetinjstvu, ali postoje ljudi kojima je ta igračka postala posao. I to ne bilo kakav posao, već jedan od najboljih poslova na svijetu!

x-wing

Premda ga nismo spominjali u našem pregledu svemirskih letjelica kojima bismo se voljeli provozati, đir do Mjeseca i natrag u X-wingu zasigurno ne bi odbili. Ovaj legendarni lovac standardni je brod Pobunjenika iz popularnog svemira Zvjezdanih ratova; brza i agilna letjelica koja svog protivnika nalazi u omraženim imperijskim TIE fighterima, a jedan ovakav ‘komarac’ je odgovoran i za uništenje prve Zvijezde smrti.

Zato niti ne čudi da su se u Legu odlučili za izradu upravo ove kultne letjelice, i to u (gotovo) prirodnoj veličini. Spomenuti X-wing je izgrađen po već postojećem modelu, kakvog možete kupiti i u našim prodavaonicama igračaka, samo što je čak 42 puta veći. Dugačak je otprilike 13,4 metara (za nekih metar veće od originala iz filmskog serijala), težak 23 tone i izgrađen od točno 5 335 200 Lego kockica, što ga čini najvećom ikada izgrađenom Lego strukturom, koja prijašnjeg robotskog rekordera šiša za nevjerovatnih 2 milijuna komada.

x-wing

Ova megastruktura izgrađena je povodom izlaska nove animirane mini serije The Yoda Chronicles, čija bi tri nastavka uskoro trebala početi s emitiranjem na Cartoon Networku. Za izradu modela bila su zadužena 32 Lego ‘master buildera’ (tako se stvarno zovu i nećemo prevoditi, jer ovako zvući jednostavno pre cool), koja su utrošila ukupno 17.336 sati rada u pogonima Lego Model Shopa u Kladnom, u Češkoj. Model je zatim rastavljen u 34 manja komada, te brodovima otpremljen do New Yorka, gdje će biti izložen na Times Squareu. Svoj će stalni dom na posljetku naći u Legolandu u Kaliforniji, gdje će mu se, nadamo se, pridružiti i ostali legendarni brodovi iz serijala.

x-wing

Valja napomenuti da je sam X-wing izgrađen od dvaju materijala: čeličnog kostura i Lego kockica različitih veličina. Većina od njegove 23 tone dolazi upravo od čelične konstrukcije, koja je potrebna kako bi model izdržao vibracije podzemne željeznice u New Yorku, te seizmičkih aktivnosti u Kaliforniji.

x-wing

Erik Varszegi, jedan od ‘master buildera’ i vođa projekta izrade ove letjelice (uopće nismo ljubomorni na njegov posao), rekao je povodom predstavljanja svojeg najnovijeg djela: “Moji kolege master builderi i ja uvijek tražimo nove izazove i projekte koji naše sposobnosti guraju na iduću razinu.” Ako su takve face i baš žele izazov, neka im idući projekt bude USS Enterprise, i to u stvarnoj veličini!

TAGOVIlego kocke ratovi zvijezda star wars x-wing

Komentiraj