Report

Papilova, a za ništa!

Aside Banners

Zaboravite 3D i IMAX kina, budućnost je u panoramskim platnima i holodeku

Piše , Objavljeno

Vrijeme 3D filmova polagano prolazi, a njihovo će bijedno mjesto zamijeniti vjerojatno još beskorisnije tehnologije: panoramska platna i nešto što samo najveći optimisti mogu nazvati holodekom.

panoramic 2Od kada su prije više od stotinu godina diljem svijeta kao sumanute počele nicati kino dvorane, malo se toga uistinu promijenilo. Da, prvo je došao zvuk pa film u boji pa 3D i tako dalje, ali u svojoj je suštini to i dalje sustav u kojem gledatelj sjedi ispred velikog platna na koje se projicira film iz tamo neke stražnje sobice. Čak i IMAX dvorane i strahovito precijenjeni 3D samo malo poboljšavaju (ili u slučaju 3D doslovno uništavaju) ukupni doživljaj filma, ali o nekim radikalnim razlikama nema nekog govora. Da ne govorimo o prijevari stoljeća zvanoj 4DX…

Možda je upravo to jedan od razloga zašto posjećenost kina polagano opada u zadnjih nekoliko godina, ali nema brige! Već se našlo nekoliko genijalaca koji su spremni uskočiti sa svojim idejama za “sasvim drugačije kino iskustvo” (navodnici su ovaj put u funkciji sarkazma, a ne citata). Prije svega, tu je ekipa iz belgijske tvrtke Barco, specijalizirane za digitalnu kinematografsku tehnologiju, koji će 19. rujna u Los Angelesu otvoriti svoje prvo panoramsko kino temeljeno na tehnologiji koju oni nazivaju Escape. Koliko je poznato, biti će to ujedno i jedino takvo funkcionalno kino na svijetu, a s obzirom na njegovu pradavnu prvu inkarnaciju, sumnjamo da će uspjeti postići neki veći uspjeh.

Naime, panoramska su kina pokušali isfurati još tamo 50-ih godina prošlog stoljeća kao svojevrsni odgovor na tržišni proboj televizora. Dakle, u tom slučaju imate jedno klasično platno ispred, ali dodana su i dva manja sa svake strane te se tako simulira nešto veći prostor. Koliko je ovo bio uspješan projekt dovoljno govori podatak da je moda panoramskih kina trajala svega 5-6 godina, dok distributeri nisu skužili da ljudi zapravo ne žele gledati filmove na taj način jer dodatna dva ekrana jednostavno… smetaju!

Panoramsko kino - ako ovo bude išlo u kombinaciji s 3D-om, jadna li nam majka...

Panoramsko kino – ako ovo bude išlo u kombinaciji s 3D-om, jadna li nam majka…

Vidjet ćemo je li se nešto značajnije promijenilo u proteklih 60-ak godina, ali s obzirom da je princip ostao manje-više isti, odgovor se nekako nameće i sam. Film koji će se prikazati prilikom premijernog otvaranja panoramskog kina biti će nadolazeći The Maze Runner, a pošto nije sniman izravno za ovaj format (kao niti jedan drugi film na svijetu), neće se moći u potpunosti iskoristiti njegov eventualni potencijal. Drugim riječima, osim prikaza širine labirinta i nekih krajolika, na platnima sa strane neće se imati za vidjeti mnogo toga bitnoga, a vrlo je vjerojatno da će gledateljima samo bespotrebno odvraćati pažnju od same radnje.

Ako ste mislili da je ovo nebuloza, pogledajte što sprema ekipa iz Avatron Development USA koje vodi VFX majstor Joel Hynek. Oni rade na posebnoj dvorani koja bi prikazivala samo 3D filmove i to na ekranu u obliku kupole, koji se proteže na 360°. Povrh toga, primjenjivat će se i posebna motion-capture tehnologija kojom će se skenirati lice i tijelo odabranih gledatelja te se u stvarnom vremenu prebaciti na platno i doslovno postaviti usred akcije. Dakle, gledate treći nastavak Gospodara prstenova i kadar u kojem kamera prelijeće horde i horde orka te se taman zaustavi na vašoj blesavoj i zbunjenoj faci.

360° kupola - već je i ovako nebuloza, a kamoli kada u jednadžbu stavimo i ubacivanje ekipe iz publike

360° kupola – već je i u klasičnoj Maxon Cinema 4D varijanti totalna nebuloza, a kamoli kada u jednadžbu stavimo i ubacivanje ekipe iz publike

Čemu? OK, možete se igrati s tim glupostima koje nikoga neće zanimati, ali samo nemojte za ovu tehnologiju govoriti da je “najbliže što imamo holodecku” (navodnici su ovaj put u funkciji citata, a ne sarkazma)… jer je miljama od onoga što mi zamišljamo kada netko izgovori riječ “holodeck“. Kept’n Picard, reci im!

TAGOVI3d kinematografija kino kino dvorane kupola panoramska dvorana

Komentiraj