Report

Metan, etan, Titan...

Aside Banners

Zaboravite Mjesec, Mars i Europu – potraga za vanzemaljcima usmjerava se na Titan

Piše , Objavljeno

I dok većina astronoma i egzobiologa potragu za životom van naše planete usmjerava upravo prema nebeskim tijelima koja su joj slična, ima i onih koji idu sasvim drugim smjerom.

titanPrvo bijaše Mjesec, onda su se svi prebacili na Mars, a sada je najveća fora Jupiterov mjesec Europa, ali niti jedno od ovih nebeskih tijela u našem Sunčevom sustavu za sada nema dokazive znakove postojanja ikakvog vanzemaljskog oblika života. Problem možda leži u činjenici kako se astronomi i biolozi uglavnom orijentiraju na planete i prirodne satelite koji imaju vodu u bilo kojem obliku te smatraju kako su vanzemaljci, kao i mi, ovisni o toj čudnovatoj molekuli, no skupina znanstvenika sa Sveučilišta Cornell ima neke druge ideje.

Diplomant James Stevenson, astronom Jonathan Lunine i kemijska inženjerka Paulette Clancy tako već neko vrijeme razvijaju svoj model mogućeg oblika vanzemaljskog života koji ne bi bio ovisan o vodi, već o metanu. Njegov bi idealni dom tako bio Titan, Saturnov prirodni satelit duplo veći od našeg Mjeseca, koji je uz Zemlju za sada jedino poznato tijelo u Sunčevom sustavu koje ima velike površine prekrivene tekućinom. Na žalost, ne radi se o ha-dva-ojki već o ogromnoj količini tekućeg metana, a sve to podržava otrovna atmosfera sastavljena gotovo isključivo od dušika. Uz temperature od kojih -180°C Titan definitivno nije pogodno mjesto za život kakav poznajemo, ali nešto što nam je totalni SF možda cvjeta duboko u njegovim oceanima i rijekama.

Teorijski model akrilonitrilnog azotosoma

Teorijski model akrilonitrilnog azotosoma

Spomenuti su znanstvenici tako stvorili model jednostaničnog organizma koji bi bio prilagođen na metansku okolinu, a ključan je element na njemu membrana koja bi ga štitila od vanjskog svijeta. Na Zemlji se radi o tvorevini znanoj kao liposom (lipos znači lipidno), a na Titanu bi to bio azotosom (azoto znači dušično). Azotosom bi tako bio građen od dušika, vodika i ugljika kojih na Titanu ima u izobilju, a metodom pokušaja i promašaja došli su do zaključka kako bi se moglo raditi o akrilonitrilnom azotosomu. Teorijski se sve poklapa, a sljedeće je pitanje kakav bi ovakav mogući organizam imao metabolizam i sustav za reprodukciju, što se nadamo saznati jednog lijepog dana kada kakva sonda zaroni u Titanova metanska mora. Tko zna što se sve tamo krije…

TAGOVImetan organizam saturn Sunčev sustav titan vanzemaljci vanzemaljski oblik života voda zemlja

Komentiraj