Zanimljivosti

zemlja znanja

Aside Banners

10 čudnih kolegija: studiram igre, loše filmove i pimpače

...Ili, 10 sveučilišnih kolegija koje nećete pohađati u Hrvatskoj. Dok naša studentarija još jednom ruši rekorde odaziva na pravni, ekonomski ili prometni fakultet gdje će potonuti u akademsko sivilo, u svijetu na faksevima eksplodiraju dugine boje.

Piše , Objavljeno

Tako će se na sveučilištima sjevernoameričkog kontinenta ove jeseni birati neki od sljedećih bizarnih kolegija:

Zombiji u popularnoj kulturi

Columbia College u Chicagu ovaj će semestar ponuditi kolegij na kojemu će mladi mozgovi upijati znanja o povijesti, značaju i prikazu zombija u literaturi. Željni studenata, na faksu obećaju ‘proučavanje’ literature, stripova i filmova kao poticaj za intelektualne diskusije.

zombiji:ekipa žuri na faks

zombiji:ekipa žuri na faks

Društveni utjecaj slave Lady Gage

Na Sveučilištu Južne Karoline neće proučavati visoke potpetice, čudne šešire, široke naramenice niti sadržaj Gaginih gaća, ali će skupina mladih mozgova dumati o kulturi ‘poznatosti’ na primjeru karijere Lady Gage.

“Oh, Look! A Chiken!” ili kako prihvatiti distrakcije

Sveučilište u Belmontu uvodi kolegij posvećen distrakcijama, gubljenju pažnje, rastresenosti… Budući da ste sada na Ideshu umjesto da radite, učite ili boravite u prirodi, vjerojatno ste već doktorirali tu temu, ali za one koji nisu te sreće, postoji i predmet na faksu koji pomaže ‘prihvatiti distrakcije kao način spoznaje’.

Teorija i povijest video igara

TO! Nikoga neće iznenaditi kada čuje da nižepotpisani autor nije dosegnuo vrhunce akademske naobrazbe, ali za to možete okriviti samo činjenicu da domaće obrazovne institucije nisu ponudile ovakav program.
Sveučilište Swarthmore ponudilo je kolokvij koji je planuo kao alva. Opis obećaje proučavanje povijesnog i kulturološkog utjecaja igara, njihovo uzdizanje u ulozi novog medija, velikog biznisa i utjecajne društvene snage, ali svi znamo da je riječ o ganjanju špana po čitave dane.

Biologija Jurskog parka

Ovaj kolegij peca na foru i zapravo se nimalo ne bavi opetovanim hitom Stevena Spielberga. Umjesto da mladi uče kako uspješno klonirati dinosaure, otvoriti tematski zabavni park i zgrnuti milijarde (bez da beštije popizde i potamane sve što hoda), tamo se, razočaravajuće, proučavaju na današnjici primjenjivi ‘biološki principi‘ na osnovi dinosaura.

Filozofija i The Wire

Ako ste pratili napetu policijsku seriju The Wire (uskoro na domaćim televizorima pod nazivom Žica), razočarali bi se ovim kolegijem na kojem se neće razglabati o pojedinim scenama, epizodama i odnosima u seriji, nego se ona koristi samo kako bi na inače dosadan kolegij Georgetown sveučilišta navukli što više studenata.

the wire

the wire

Studij Klingonskog

Ne baš, ali Teksaško sveučilište u Austinu nudi kolegij nazvan ‘Izmišljeni jezici:Klingonski i drugi’ tijekom kojeg će se razglabati o jeziku Klingonaca, Esperantu i drugima. Nema riječi o tome hoće li razmatrati kajkavštinu u Štrumfovima.

Loši filmovi

Na Tufts sveučilištu razmatrat će najveće filmske promašaje, one filmove koji su usprkos svojim ‘kvalitetama’ potpuno popušili na kino blagajnama. Na greškama se najbolje uči, kažu.

Gigli:treba naučiti kako izbjeći ovakve katastrofe

Gigli:treba naučiti kako izbjeći ovakve katastrofe

Odijevanje

Sveučilište Princeton nudi (vjerojatno) jedini kolegij koji bi se mogao smatrati formalnim obrazovanjem za zvanje stilista. Iako je apsurdno pričati o tome da bi stilisti trebali ići na faks, kada svi znamo da je dovoljno nositi ženske torbice i pumpati se botoksom na treš TeVe emisijama, brucoši ovog faksa studiozno će prionuti problematici odijevanja i modnih trendova.

O falusu

O pipeku će se učiti na umjetničkoj akademiji Occidental u Los Angelesu i naravno, studirati će ga u kontekstu njegova oblika, a ne funkcije i mogućih načina zlouporabe. Ipak, kolegij je začinjen takvim temama kao što su odnos falusa i muževnosti, genitalni organi i ftiš, a pričat će se i o ‘lezbijskom falusu‘.

TAGOVIškola studij studiranje znanost

Komentiraj