Zanimljivosti

Aside Banners

5 stvari za svu ekipu koja jauče kako je prije bilo bolje – e pa nije!

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Shutterstock

Svi stalno govore kako je prije bilo bolje… Ne možemo tim osobama vjerovati, ali kako dokazati osobi da priča gluposti dok romantizira svoj bezbrižniji životni period koja niti nije bila svjesna svega niti može povući realnu paralelu s današnjicom. Da ne spominjemo da su nekoć kava, ulje i gorivo bili luksuz koji nije bio baš uvijek dostupan. Šta je, deda, na to si zaboravio?

Ne moramo biti u pravu, ALI imamo nekoliko činjenica koje dokazuju da su prošla vremena bila užasna. Točnije njih 5. Također, bitno je navesti da nismo toliko specifični kada pričamo o “vremenima prije”, tako da ćemo poprilično vremenski vrludati.

Testiranje potentnosti

U ranim danima “moderne Europe” se žena mogla rastati od svog muža, ako on nije bio potentan. Pitate je su to mogao saznati? Naravno da nisu išli na privatnu varijantu koja bi bila također loša opcija, nego se muž morao skinuti pred svima u sudnici i nije smio uspjeti dobiti erekciju dok se prostitutka “brine” o njemu.

Došao si na sud jer navodno “ne funkcioniraju” svi dijelovi tijela i onda ti još stvaraju pritisak da trebaš “uspjeti” pred svima. Pa ne znamo ni da li bi afrička šljiva pomogla.

Bičevanje nezaposlenih

U 16. stoljeću u Engleskoj ste bili itekako u problemu ako niste imali posao. Ne samo da ste gladovali i borili se za goli opstanak nego ste mogli biti i kažnjeni za nezaposlenost. Kazna je izgledala tako da su vas vezali za nekakva kola te su vas bičevali do krvi, ako se nisu odlučili za opciju b) koja podrazumijeva žigosanje ili opciju c) natjerali vas u ropstvo.

Pa ti onda reci da ti je dosadno, ne da ti se ili nemaš što raditi…

Duh fotograf

Okinuti danas fotografiju traje svega nekoliko sekundi. Ponekad čak ne trebate niti “buditi” vaš pametan uređaj. Zaboravljamo da nije uvijek bilo tako. Nekada su putujući fotografi nosili sa sobom svu svoju opremu, a to podrazumijeva i “mračnu sobu” u kojoj mogu “vrlo brzo” na istom mjestu razviti te fotografije. “Mračna soba” 2 Go se sastojala od tkanine koju bi stavili preko sebe dok bi sve radili.

Da, izgledalo je čudno. Kao da ste na maškarama došli s kreativnom idejom glumiti duha, ali ništa nije preteško kada je u pitanju super sebić.

Ogromni WC štakori

Ovo bio ozbiljan problem u prvim velikim gradovima s kanalizacijskom infrastrukturom. Tada ljudi još nisu pronašli pravi način kako se zaštititi od štakora koji se mogu putem cjevovoda popeti u vaš WC dok možda vi obavljate nuždu.

Treba naglasiti da su ti štakori bili navodno dosta veći, nego današnji. Nije nezamislivo da jedan takav štakorčić izviri kod vas dok obavljate nuždu i malo vas gricne.

Otkupljivač grijeha

Ako ste živjeli negdje tijekom 18. stoljeća onda ste možda upoznati s poslom koji bi se danas možda odrađivao putem autorskog ugovora, a to je posao takozvanog otkupljivanja grijeha.

Drugim riječima, kako bi bogata obitelj poslala svog preminulog člana u Raj, našli su nekoga kome bi mogli platiti da umjesto njega ode u pakao te je on time preuzeo njegove grijehe.

Navodno nije bila dobra lova u pitanju, a i niste mogli to obavljati više puta. Zapravo je to bio samo džeparac.