Zanimljivosti

JESTE LI ZNALI?

Aside Banners

Aj Ž! Ovih 5 istina o pivu će vam razbistriti vid i nakon gajbe, evo o čemu je riječ!

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Pivo u hladu, pivo na vrućini, pivo tijekom nogometne utakmice koja kida živce, pivo uz vrhunski roštilj, pivo nakon napornog posla, pivo, pivo… Jednostavno paše uz sve, uz svakog i za sve. Mi nemamo zamjerke ovom božanskom napitku, a evo vam i nekoliko istina o ovoj vodi za bogove!

5 istina o pivu koje morate znati!

1. Pivo je antikancerogeno. Postoji znanstveni dokazi za ovu tvrdnju! Naime, gorka tvar u pivu fitokemikalija ksantohumol posjeduje antikancerogeno djelovanje. Tko je onda ne bi pio! No, naravno da dodatno savjetuju kako ne treba pretjerivati…

2. Pivo ne deblja! Ima jednaku kalorijsku vrijednost kao i mlijeko, prekomjeran unos bilo kojih namirnica i neuravnotežena prehrana uzrok su gomilanja masnog tkiva. Pivo je 90% voda, a „pivski trbuh“ je očito mit nad mitovima.

3. Izbjegavajte pivo na nesnosnim vrućinama. Prekomjerna količina piva za vrijeme pakleno vrućih dana dehidrira tijelo, čestim posjetima toaletu gubimo elektrolite iz organizma i tijelo nam izlazi iz homeostaze. Držimo se osvježavajućeg piva i lijepog hlada!

 

4. Pivom protiv ćelavosti ili ipak ne! Ovaj supernapitak sadrži vitamin B koji nastaje vrenjem kvasca. Vitamin B daje našem tijelu gustu kosu, čvrste nokte i kožu koja nikad ne stari. No, ima i tu caka! Znanstvenici kažu da prekomjernim uzimanjem piva ne mogu se nadoknaditi potrebni vitamini koji trebaju organizmu zato jer pivo sadrži alkohol koji „krade“ vitamine iz našeg tijela. Ah, bome nikako na zelenu granu.

5. Pivo nije obrok! Vjerojatno ste nekad čuli svoje prijatelje da govore ili ste i sami barem jednom rekli da je pivo obrok. Čini se da to ipak nije istina, pivo nije toliko hranjivo. Ono se proizvodi od posebnih sirovina: slada, žitarica, hmelja, kvasca i vode. „Sve su to prirodni sastojci koji doprinose zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Iako umjereno konzumiranje piva može opskrbiti organizam mnogim esencijalnim vitaminima i mineralima, ne smije se zaboraviti da pivo uvijek treba umjereno konzumirati u okviru uravnotežene prehrane.“ Vitamin.hr

TAGOVIalkoholna pića fun facts pivo zanimljivosti o pivi