Zanimljivosti

embrace it

Aside Banners

Ako ti je dosadno na poslu, to je navodno dobro…kaže znanost

Piše , Objavljeno

Jeste li ikada čuli da netko govori o svom poslu s apsolutnim entuzijazmom?

Njihov posao ih uzbuđuje jednako kao pomisao na threesome sa Scarlett Johansson i Megan Fox. Inspirira ih više i jače nego Ana Bučević Ivu Todorić. Izgledaju da vole ono što rade jednako kao što je Sanader volio biti premijer.

Dok objašnjavaju kako je njihov posao uzbudljiv, možda ćeš pomisliti: “Jao, što bih dao da imam tu razinu strasti prema dizanju rampe na parkingu.” Ali, što god da već radiš, vrlo vjerojatno nemaš jer poprilično sigurno tvoj posao suck balls. Čak i ako nije na početku, čak i ako si i ti entuzijastično svako jutro dolazio na posao razmišljajući “možda je baš danas taj dan kada dignem rampu Scarlett i Megan”, vrlo vjerojatno je i ta motivacija s vremenom pala, a tebi se želja za odlaskom na posao, kao i želja za životom sve više i više i više smanjivala.

Screenshot_8

Kada čuješ nekoga da kaže “ja ne mrzim ponedjeljke jer volim svoj posao” i pritom si malo povratiš u usta, sasvim je moguće da nisi oduševljen svojim. Štoviše, vrlo vjerojatno ti je na njemu i dosadno. A možda ga i mrziš iz dna duše, jednako kao i ponedjeljke.

Pazi sad ovo.

To je nešto ODLIČNO! U biti, to je nešto najbolje što ti se moglo dogoditi, kaže znanost. Prije nego u startu odbaciš ovu tvrdnju i klikneš x jer opet prenosimo glupa istraživanja, stani i sačekaj. Čitaj dalje jer slijedi nevjerojatno banalno, a tako genijalno i sasvim logično otkriće.

Prvo, dosada je sasvim normalno stanje koju nekada u životu doživi svaka osoba, stoga, dosade se ne treba sramiti. Nedavni članak u časopisu Psychology Today podijelio je istraživanje koje pokazuje da „… između 30 posto i 90 posto odraslih Amerikanaca dosadu doživi u nekom trenutku svog svakodnevnog života, kao i 91 do 98 posto mladih.“ To je čest aspekt posla i života.

Screenshot_9

I koliko god užasna može biti dosada, kažeš ti, a mi se slažemo, to ujedno može biti i sjajna stvar, ako s njom pravilno postupaš. Zapravo, istraživači sada proučavaju važnost dosade u našem svakodnevnom životu i karijeri.

U nedostatku dosade, čovjek bi ostao zarobljen u neispunjenim situacijama i propustio bi mnoga emocionalna, kognitivna i društveno korisna iskustva. Dosada je i upozorenje da ne radimo ono što želimo raditi i ‘guranje’ koji nas motivira za mijenjanje ciljeva i projekata “, piše istraživač i profesor filozofije Andreas Elpidorou sa Sveučilišta u Louisvilleu.

U osnovi, Elpidorou kaže da je dosada znak upozorenja da smo zapeli na istom mjestu predugo, da stagniramo i da smo možda izgubili iz vida svoje ciljeve te da je pravo vrijeme za promjene.

Svi znamo kako izgleda dosada. A naš prirodni odgovor je minimizirati agoniju koju stvara pronalaženjem zanimacije koja bi nas od nje odvratila što je najčešće neka savim glupa aktivnost kao skrolanje po Instagramu ili igranje Candy Crash Sage. No, umjesto da zakamufliramo dosadu besmislenim aktivnostima koje kratkoročno skreću pažnju s onoga bitnog, trebali bismo se skroz prepustiti osjećaju dosade do trenutka kada postane nepodnošljiva. Ako je dosada toliko jaka, jedino što možeš napraviti je nešto u životu promijeniti.

via GIPHY

Jednostavno, ne?

Upravo iz tog razloga, na osjećaj dosade ne treba gledati kao na  negativnu, već sasvim suprotno, pozitivnu stvar. Dosada te tjera na promjene, tjera te dalje i u nove stvari. Naravno, jednom kada odlučiš izvaditi glavu iz pijeska.

 

TAGOVIdosada motivacija posao