Zanimljivosti

strava

Aside Banners

Buđenje iz pakla! Tek ujutro je saznao s kim je dijelio postelju

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Jesse Pye boravio je kod prijatelja u Teksasu, a da je poslovica „sve je veće u Teksasu“ istinita, shvatio je vrlo rano. Ili kasno – ovisi kako okreneš.

Pye se probudio rano ujutro, što je samo po sebi dovoljno loše, no to nije ono najgore što mu se dogodilo. Pored sebe u krevetu zatekao je jednu od najvećih i najotrovnijih stonoga na svijetu.

Nakon što je na mreži objavio video goleme stonoge javili su mu se mnogi u komentarima upozorivši ga kako je imao puno sreće. Pye nije ni znao u kolikoj je opasnosti te da je noć proveo sa stvorenjem izrazito potentnog otrova. Riječ je o divovskoj crvenokosoj stonozi. Neobično je to što ova životinja boravi u istočnoj Aziji i Australiji, a kako je zalutala u Teksas nikome nije jasno. Naposlijetku su Pye i njegov prijatelj odlučili stonogu nježno zamotati u plahtu i pustiti je van. Nadamo se samo da su nakon toga dobro provjerili i zatvorili vrata i prozore.

Stonoga na krevetu u Teksasu

Otrov ove stonoge toliko je opasan da može dovesti do zatajenja bubrega i srčanog udara u najgorem slučaju. Nešto češći su slučajevi u kojima na mjestu uboda dolazi do boli, potom mučnine i nekroze kože. Njihov otrov i dalje ostaje poprilično neistražen tako da ne postoji niti službeni protuotrov kojim bi se ugriz ovog stvorenja mogao tretirati.

U kineskoj kulturi stonoga se čak smatrala i ljekovitom, pogotovo kod oboljelih od kožnih bolesti. Ne znamo za vas, ali nas izrazito zanima koliki je bio postotak uspješnosti ovog tretmana.

Divovska crvenokosa stonoga, ili kao se još naziva Kineska crvenoglava stonoga, hrani se živim životinjama kojima ubrizgava otrov. Kad otrov počne djelovati, stonoga počinje jesti svoje žrtve. Najčešće plijen još nije potpuno mrtav jer stonoga nikada ne izbacuje veću količinu otrova što znači da plijen jede dok je on još živ.

via GIPHY

TAGOVIaustralija kina liječenje narodna medicina otrov stonoga teksas