Zanimljivosti

happy b day CD

Aside Banners

29 godina CeDeja

CD danas služi tjeranju vrabaca s balkona, visi s retrovizora ili čuči u nekom mračnom kutku zajedno sa stotinama svoje braće samo zato jer ste uvjereni da će vam zatrebati... iako neće

Piše , Objavljeno

Compact Disc

Compact Disc


Ali prije 29 godina, CD je predstavio revoluciju u načinu na koji pohranjujemo podatke. Izvorno, Compact Disk stvoren je kako bi ‘čuvao’ glazbu. Muzička industrija u njemu je pronašla idealan medij koji će zamijeniti vinilne gramofonske ploče. Cijela priča s pohranom podataka (CD-ROM i druge inačice) došla je kasnije.

Na razvoju nove tehnologije zajednički su radili Sony i Philips, a prvi su CD-ovi štancani u Polydorovoj tvornici u blizini njemačkog Hannovera. Nakon testnih snimki Berlinske filharmonije (Straussova Eine Alpensinfonie) i albuma Bee Geesa Living Eyes, u kolovozu 1982. s proizvodne trake izašao je album The Visitors megapopularne ABBA-e. Ipak, prvi glazbeni Compact Disc koji se našao u trgovinama bio je 52nd Street Billyja Joela. Uz Joelov album prodavao se i prvi CD player, Sonyjev CDP-101. Naravno, nova tehnologija prvo je stigla u Japan, i odatle je krenula digitalna revolucija.

52nd Street i Sony CDP-101

52nd Street i Sony CDP-101

CD-ovi oduševili su audiofile, a kako je prodaja rasla cijene playera su padale, pa je čudo tehnologije postalo dostupno širokim masama. Sjajni diskovi vladali su tržištem glazbe i pohrane podataka sve do pojave empetrica (mp3) i flash memorije. Iako im je prodaja drastično pala, CD-ovi su i dalje primarni način prodaje mjuze ali ne bi baš uložili velike pare na to da će dočekati 35. rođendan.

TAGOVIcd compact disc philips rođendan sony

Komentiraj