Zanimljivosti

Neka im je sreća

Banner 300

Četiri tužne priče nogometnih klubova koji su jednoć bili veliki

Nogomet je priča o usponima i padovima. Ova četiri kluba su najteže pala. Pogađate li o kome se radi?

Piše , Objavljeno

Neki veliki klubovi su posrnuli, završili u nižim ligama, ali su se i vratili. U tu priču spadaju Fiorentina, Napoli, Manchester City… No neki klubovi su u prošlosti bili jedni od najvećih, a sada se povlače po kvrgavim terenima nižih liga i ne vidimo mogućnost skorog povratka u najbolje lige svijeta.

4. Nottingham Forest


Finale 1979. godine protiv Malmöa

Od 1999. godine, Nottingham Forestu nema mjesta u Premiershipu. Dvije godine za redom su osvojili Kup Prvaka (današnju Ligu Prvaka), jedno prvenstvo i nekoliko drugih trofeja. U sedamdesetima i osamdesetima su često završavali među prva tri kluba u prvoj ligi, ali to im u devedesetima nije ništa značilo. Ispali su iz Lige dok je u napadu igrao jedan od najdražih nogometaša autora ovog članka Pierre van Hooijdonk (EA Sportsova FIFA stvara čudne izbore najdražih nogometaša). U drugoj ligi Hooijdonk je zabio 34 komada i izborio ekspresni povratak u Premiership, ali je ekipa polako rasprodana, pojačanja nisu dovedena i njihov najbolji strijelac je odlučio štrajkati. Kao da su odustali od dostizanja i prestizanja svoje bogate prošlosti. Prošlu sezonu Championshipa (druge lige) su završili na 14. mjestu. Dok smo aktivno igrali Football Manager, vraćali smo ovaj klub gdje mu je i mjesto. Nažalost, to je samo Football Manager.

3. Glasgow Rangers

Rangersi vs Inter. Neko vrijeme plava strana Glasgowa neće gledati ovakve dvoboje

Rangersi vs Inter. Neko vrijeme plava strana Glasgowa neće gledati ovakve dvoboje

Rangersi i Celtic su dva najveća škotska kluba te jedni od najvećih europskih klubova. Rangersi su osvojili najviše ligaških naslova i trostrukih naslova (liga, kup i liga kup) od bilo kojeg kluba na svijetu. Također Rangersi predstavljaju SVE protestantima zaluđenima nogometom. Vlasnici su izbjegavali plaćanje poreza, plaćali su igračima na čudne načine i izbačeni su u četvrtu ligu. Dado Pršo je sigurno pustio suzu, Claudio Caniggia je smočio kokain. Trenutno su u drugoj ligi, vjerojatno će uskoro biti u prvoj, ali ovaj posrtaj je jedan od najtežih u povijesti nogometa jer ga nitko nije očekivao.

2. Parma

Parma nikad nije osvojila Serie A, ali je u devedesetima bila vrlo važan klub u Italiji i čitavoj Europi.

Uspon Parme se dogodio zahvaljujući Parmalatu – mljekarskoj tvrtki koja je postala velik igrač na europskom tržištu. Parma je imala novca za kupnju igrača, teklo im je med i mlijeko (ovo smo namjerno). Nisu ulagali u omladinski pogon i Parmalatov pad ih je skupo koštao tamo početkom milenija. No, nekako su se rezultatski čupali, ali dug je ostao. Priča se da su danas dužni oko 200 milijuna eura.

Parma je osvojila Kup UEFA dvaput, 1995. i 1999. godine. Zaslužna je za upoznavanje nogometnog svijeta s Juan Sebastianom Veronom, Hernanom Crespom, Gianluigi Buffonom, Fabiom Cannavarom i Lillian Thuramom. I naš Mario Stanić je igrao u Parmi.

Prošle godine se Parma trebala natjecati u Europa Ligi nakon što su završili šesti u Serie A. UEFA im je to zabranila zbog “nejasnoća” s plaćanjem poreza i ostalim dugovanjima. U siječnju, Cassano je napustio klub, Gabriel Palletta je otišao u Milan, a napadač Nicola Pozzi je prodan Chievu za svega tisuću eura.

Sezonu 2015./2016. Parma će provesti u talijanskoj Serie D pod imenom Parma Calcio 1913. Želimo im povratak u Serie A prije kraja ovog desetljeća.

1. Leeds United

Leeds-Logo

Treći najveći grad u Ujedinjenom kraljevstvu nema prvoligaša. Drugoligaša jedva. Leeds se koprca u Championshipu. Šteta. Sjećamo se vremena kad je Mark Viduka prešao iz Celtica u Leeds, sjećamo se drskog Alana Smitha, Robbie Keanea, Harry Kewella, mladog Ria Ferdinanda prije nego je preselio u Manchester…


Ovaj komentator je oduševljen Vidukom čak i više nego što smo to mi bili

Bogata povijest očito nije dovoljna da privuče jednako bogate kupce. Drugi klubovi uspijevaju pronaći lude naftaške bossove, šeike, internet mogule, ali Leeds nikako. Današnji vlasnik Leedsa je Massimo Cellino, kriminalac kojem je u jednom trenutku zabranjeno posjedovati klub, ali žalba je priznata i Leeds je njegov. To je čovjek koji je otpustio 35 menadžera u 21 godinu tijekom vladanja nad nogometnim klubom Cagliarijem (Zdravko Mamić je na skoro 20 trenera u posljednjih 12 godina – možda prestigne Cellina ako brat Zoran dobije kakvu inozemnu ponudu). Cellino je jednom preselio domaće utakmice Cagliarija u Trst. Ništa čudno ako ne poznajete geografiju – ali Trst je od Cagliarija udaljen 500 kilometara. Što će on s Leedsom, još ne znamo.

“Doing a Leeds” je fraza koja je čvrsto zauzela mjesto u terminologiji otočkog nogometa koja se referira na potencijalne probleme koje bi mogle pronaći neki klub koji pretjerano troši ili se ne uspije kvalificirati u Ligu prvaka.

Klub je bio konstanta Premier lige, a 2001. godine su i dosegnuli polufinale Lige Prvaka. Očito vlasnici nisu imali nikakvog znanja o ekonomiji i/ili računovodstvu pa su pretjerano trošili, a dug se nagomilavao. Klub se nije uspio kvalificirati za Ligu Prvaka u sezoni 2002/2003 i počela je rasprodaja igrača kako bi se barem malo izvukli iz dugova. Dvije sezone kasnije su ispali u Championship ligu (druga liga), a financijski problemi su se nastavili i na kraju 2006/2007 sezone Leeds je sankcioniran s oduzimanjem 10 bodova i ispao je u treću ligu tj. League One.

Nadamo se da će netko vratiti Leeds na staze slave. Makar to bio i talijanski Zdravko.

TAGOVIkopačke leeds messi nogomet parma rangers ronaldo sport tenisice

Komentiraj