Zanimljivosti

futura

Aside Banners

Dubai živi u 31. stoljeću – protiv vrućina od 50 stupnjeva se bore umjetnom kišom

Piše , Objavljeno

Izvor: Unsplash

Dubai nema prirodnih padalina pa su ih odlučili stvoriti SF metodama. Bar su SF metode za naše pojmove.

Mi smo mislili da mi proživljavamo paklene vrućine, a onda se sjetimo da je to u Dubai najuobičajenija stvar, a temperature su redovito iznad 40 stupnjeva. U trenutku pisanja teksta, kratka Google pretraga za pojmom “Dubai Weather” daje rezultat od 42 Celzijusa.

Ne, hvala.

Ujedinjeni Arapski Emirati su 2017. godine uložili 15 milijuna dolara u projekte koji će stvarati kišu kako bi rashladili situaciju, a sada beru plodove tih projekata. Ne, nisu se bacili u agrokulturu, samo žele malo kiše “da ne bude toliko sparno”. Znaš kako je.

Podijelili su snimku teškog pljuska koji je izazvan električnim impulsima. Posebno programirani dronovi ispuštaju električne naboje u oblake kako bi se kondenzirali i proizveli kišu. Ako nas pitaš, ovo je premisa za neki mračni SF film u kojem se dronovi okrenu protiv čovječanstva i prijete potopom. Ali zasad takvog scenarija nema na vidiku. Kažemo “zasad”.

Električni naboj povezuje kapljice zajedno, one na taj način postaju teže i zbog toga padaju. Ovakva tehnologija bi mogla promijeniti živote – ne samo u UAE-u već diljem svijeta.

TAGOVIdubai kiša klimatske promjene UAE