Zanimljivosti

plakanje

Banner 300

E.T. i Elliot ponovno zajedno nakon 37 godina, treba nam maramica

Piše , Objavljeno

Fotografija: Xfinity

Podvojenih smo osjećaja. Ne volimo kada reklame besramno igraju na naše emocije s ciljem da nam uvale novi set noževa. Ili bilo što drugo. Ali upravo je to ono što najuspješnije reklame rade -izazivaju reakciju.

A posljednja reklama telekomunikacijske kompanije Xfinity izazvala je to da već posljednjih 15 minuta ronimo nostalgične suze. Kako se ljutiti na tvrtku koja je ponovno spojila E.T.-a i Elliota u reklami u kojoj se najbolji prijatelji sa različitih planeta ponovno susreću nakon gotovo 40 godina?

Iako nam je prva reakcija bila kako su mogli iskoristiti E.T-a kako bi prodali koji program više, jednom kad smo vidjeli uradak, bili smo zahvalni brilijantnom umu koji se ovoga sjetio.  Pogledajte sami i pripremite maramicu.

Ovo vrlo lako može biti jedna od najboljih i najpametnijih reklama ikada. Ne samo što su iskoristili kultni film, već su dobili i blagoslov samog Spielberga, a Elliota glumi isti glumac koji ga je glumio kao dječaka prije 37 godina, Henry Thomas. Iako se radi o reklami za kablovsku televiziju, to ni na koji način ne utječe negativno na priču, već nam se čini kao da doista gledamo sažeti nastavak filma.

Komentirajući projekt, sam Henry Thomas je rekao – “Publika će iz nastavka dobiti sve što želi bez neurednih dijelova koji mogu uništiti ljepotu originala i posebno mjesto koje ono ima u glavama i srcima ljudi. To je zaista win-win. … Čitajući scenarij, mogao sam točno vidjeti zašto je Steven (Spielberg) zapravo iza toga, jer integritet priče u ovom prepričavanju nije izgubljen.

Još kada se sjetimo da je drugi nastavak E.T.-a trebao biti nekakav horor gdje zli vanzemaljci stižu na Zemlju u potrazi za E.T.-em, drago nam je da smo umjesto toga dobili reklamu za kablovsku koja nam je dala sve ono što trebamo.

Postaju li reklame filmovi?

Sama priča u kojoj se E.T. vraća na Zemlju i dolazi posjetiti starog prijatelja koji sada ima svoju obitelj, savršeno se uklopila u reklamu koju je Xfinity nazvao “E.T. is home for holidays”. Elliotova djeca objašnjavaju E.T.-u što se sve promijenilo od kad ga nije bilo, upoznajući ga s Internetom, a zatim svi zajedno uživaju na kauču gledajući božićne filmove na velikoj televiziji.

Video je na YouTube postavljen jučer, a već ima preko 2 i pol milijuna pregleda što najbolje govori o uspješnosti marketinškog poteza kompanije.

Filmovi i brandovi povezani su još od 1919. godine kada se netko prvi put sjetio reklamirati u filmu proizvod, točnije benzinsku pumpu te je tada nastao koncept poznat kao product placement. Pa čak i sam E.T. je pomogao popularnosti Reese’s Piecesa čija je prodaja skočila za 66 posto samo 2 tjedna nakon premijere filma. Konkurentski M&M je sigurno požalio što nisu bacili žlicu u ovu teglicu meda.

Pomoću product placementa profitiraju i kompanije koje (suptilno) oglašavaju svoje proizvode u filmovima, a i same produkcijske kuće koje pomoću toga financiraju film. Win-win situacija za sve osim za gledatelje kojima se na taj način podvaljuju proizvodi bez da znaju kako se radi o reklami.

Bez obzira na to što nam se ovaj uradak svidio, ne možemo a da se ne pitamo -ulazimo li u desetljeće u kojima se proizvodi neće više “plasirati u filmove” već će se filmovi raditi isključivo radi promocije određenih brendova?

 

TAGOVIE.T. marketing plasiranje proizvoda reklama