Zanimljivosti

too late?

Aside Banners

Facebook i ostale društvene mreže preuzimaju edukacijsku ulogu: u borbi protiv antivaksera

Piše , Objavljeno

Najmoćnija društvena mreža na svijetu i glavni krivac za širenje brojnih fake newsa tijekom predsjedničke kampanje u Americi, odlučila je stati na kraj lažnim informacijama vezanih uz cijepljenje te je pokrenula svojevrsni „obrazovni program“.

Ubuduće, svaki puta kada neka osoba bude tražila bilo kakvu informaciju vezanu za cjepiva, ili primjerice koristi takve # na Instagramu (koji je u vlasništvu Facebooka) ili posjeti stranice i grupe povezane s cjepivima, na Facebooku će se pojaviti informativni pop-up prozori kojima je cilj pomoći korisniku da bude informiran o ovoj temi iz pouzdanih izvora.

Snimka zaslona (92)

Korisnici u SAD-u se će se preko pop-up prozora također moći povezati s Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti kako bi dobili  točne i vjerodostojne informacije o cjepivima. Svi oni izvan SAD-a moći će se povezati sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Zdravstveni stručnjaci rekli su da su lažne informacije o cijepljenju dobivene na društvenim mrežama igrale veliku ulogu u padu cijepljenja što je dovelo do epidemije ospica i drugih bolesti taman kada je SAD bio blizu iskorijevanja ospica u potpunosti.

Nove obavijesti reakcija su na nagli porast lako spriječivih bolesti poput ospica – s više od 1.200 potvrđenih slučajeva u SAD-u od početka godine što je najviše od 1992. Uz informativne pop up prozorčiće, Facebook pokušava suzbiti širenje dezinformacija povezanih s cjepivom i smanjujući reach anti-vakser grupa i stranica.

Facebook nije prva mreža koja je krenula u ovu kampanju, već to rade i Twiiter i Pinterest, pokušavajući popraviti situaciju koja je krenula u ovome smjeru upravo zahvaljujući društvenim mrežama na kojima su se pojavljivali različiti netočni sadržaji i objave vezane uz cjepiva, a koje je mogao širiti svatko s pristupom internetu.

 

TAGOVIanti vakseri cjepivo društvene mreže facebook