Zanimljivosti

E to je politika!

Aside Banners

Francuska kaže: Besplatni kondomi za mlade!

Piše , Objavljeno

Izvor: Unsplash

Francuska će od 2023. učiniti kondome besplatnima u svim ljekarnama za sve mlade do 25 godina, kako bi stala na kraj porastu seksualno prenosivih bolesti među tom populacijom, najavio je početkom prosinca francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenosi Euronews.

Potez dolazi u trenutku kada inflacija već ionako šteti kućnim financijama i cilj mu je zaustaviti širenje seksualno prenosivih bolesti među mladima.

Mjera je isprva bila usmjerena na populaciju od 18 do 25 godina, ali Macron – koji ju opisuje kao “malu revoluciju u prevenciji” – kaže da će besplatni kondomi biti dostupni i maloljetnicima.

Čovjek nije ništa krivo rekao, stvarno je svojevrsna revolucija u pitanju.

Kondome se zna besplatno nuditi u sklopu klinika koje se bave reproduktivnim zdravljem, na recept i sl. – ali besplatni kondomi kao državna mjera rijetka su pojava.

Detalji i cijena Macronova plana nisu još poznati.

Francuske zdravstvene vlasti procjenjuju da je stopa spolno prenosivih bolesti diljem te zemlje porasla za oko 30 posto u 2020. i 2021.

Francusko socijalno osiguranje još od 2018. nadoknađuje troškove kondoma koje je propisao liječnik ili primalja od prosinca 2018., u sklopu napora u borbi protiv AIDS-a i spolno prenosivih bolesti.

Kondomi su također besplatni za maloljetnike uz liječnički recept ili one koji ih zatraže u školskoj ambulanti.

Međutim, prema uredu francuskog predsjednika, te su mjere još uvijek u vrlo nepoznate – svjesno ih je samo 21 posto maloljetnika i 29 posto mladih od 18 do 24.

Također, prema francuskim nacionalnim podacima, spolno prenosive bolesti poput klamidije i gonoreje u porasti su među mladim ljudima, posebno kod muške populacije između 15 i 29 godina. Samo između 2017. i 2019. dogodio se porast od 45 posto!

Osim toga, u 2021. broj novih dijagnoza HIV-a stagnirao je na 5000.

Macron je prethodno postavio cilj “nula novih HIV infekcija” u Francuskoj do 2030. i eliminaciju spolno prenosivih bolesti “kao velikih javnozdravstvenih problema”.

TAGOVIbesplatno francuska kondomi macron mladi spolno prenosive bolesti