Zanimljivosti

"moj herc kuca samo za tebe"

Aside Banners

Gledanje nogometa je dobro za tvoje zdravlje – i imamo novo najdraže istraživanje

Piše , Objavljeno

Ekipa uključena u istraživanje očito ne navija za Hajduk.

Došlo novo istraživanje, ono koje tvrdi kako je gledanje nogometa dobro za zdravlje. I prije nego smo pogledali što se točno događa, pretpostavili smo što bi moglo biti dobro i nismo puno mašili. Naravno, ako ti voljena momčad tone u drugu ligu, moglo bi biti i štetno, ali držimo se vesele strane.

Znanstvenici su usporedili gledanje nogometa s umjerenom kardio-vježbom kao što je 90-minutno žustro hodanje. Da, da, samo žustro!

Ostale beneficije? Gledanje nogometa snižava krvni tlak i poboljšava raspoloženje. Naravno, ako momčad pobijedi. Tako da – samo City, samo PSG. Ako tvoja momčad izgubi – moguć je produžen period lošeg raspoloženja.

Uzorak nije prevelik, 25 navijača između 20. i 62. godine života. Mi bismo voljeli da je studija masovnija.

Tijekom tri nogometne utakmice, u prosjeku se puls poveća sve do 130 udaraca u minuti što je rast od 64 posto od uobičajenog prosječnog pulsa u mirovanju. Ovaj rast broja udaraca srca je još znan kao pozitivan stres i može se smatrati kardio vježbom. Ako još ubaciš bježanje pred protivničkim navijačima ili policijom u jednadžbu, beneficije rastu.

A opet – većini navijača uz gledanje utakmice dolaze grickalice i nekoliko hladnih boca piva, na duge staze vidimo više štete nego koristi.

TAGOVInavijači nogomet nogometni sport