Zanimljivosti

Aside Banners

Google Street View nas vodi do uništene nuklearke Fukushima

Piše , Objavljeno

Google Street View se svojski trudi mapirati svaki kutak zemaljske kugle, od poznatih velegradova do zabačenih zaseoka. Među njima se tu i tamo nađe i poneka prilično bizarna lokacija, poput okolice nuklearne elektrane Fukushima.

fukushima

Više od dvije godine su prošle od tog sudbonosnog 11. ožujka 2011., kada je mirni Namie-machi i obližnju nuklearnu elektranu Fukushima pogodio razoran potres, a zatim i tsunami. Gradić od kojih 21.000 stanovnika je tada doživio prilično veliko razaranje, ali je prava katastrofa slijedila popuštanjem zaštite u nuklearki, koje je dovelo do ispuštanja velikih količina štetnog otpada. Oči cijelog svijeta su tih nekoliko dana bile uprte u ovaj maleni gradić, te smo uživo pratili masovnu evakuaciju stanovništva i hrabre ljude koji su pokušavali zaustaviti curenje i sanirati štetu. Pokazalo se da je to bila jedna od najvećih nuklearnih katastrofa u povijesti, a potaknula je žustre rasprave o isplativosti i sigurnosti nuklearnih elektrana.

fukushima street

Dvije godine nakon ovih događaja, Namie-machi i njegova okolica su i dalje nenastanjivi (a tako će biti još mnogo godina), a njegovi stanovnici su razasuti po cijelom Japanu. Zato je posljednji gradonačelnik ovog malog mjesta, Tamotsu Baba, u suradnji s Google Maps i Google Street View servisima, odlučio pružiti svojim bivšim sugrađanima, ali i svima ostalima, priliku da zavire u ovaj grad duhova, i vide kako njihovi napušteni domovi izgledaju dvije godine nakon kalvarije.

fukushima street

Puste ulice, srušene kuće i zgrade, napušteni auti i brodovi koje je donio tsunami, sve to svjedoči o nepojmljivoj snazi prirode i našoj nespremnosti da se nosimo s njom. Google je stoga stvorio i posebnu web stranicu, Memories for the Future,  koja bi trebala biti virtualni memorijalni spomenik katastrofalnom stradavanju i podsjetnik na sve izgubljene živote tog crnog petka.

fukushima

TAGOVIFukushima google Google Street View nuklearna elektrana nuklearna energija nuklearna katastrofa

Komentiraj