Zanimljivosti

neka nas dokrajči

Aside Banners

Idesh! predviđa – koje sve pozitivne stvari, ali i katastrofe, možemo očekivati od 2020. godine

Piše , Objavljeno

Okrugla i lijepa brojka posljednjih dana najviše se spominje u kontekstu internet memea koji nas jednostavnom matematičkom operacijom šokira ukazujući nam da je 2050. udaljena od nas jednako koliko i 1990. Nećemo u stilu babe Vange nagađati o letećim automobilima i osmom svjetskom ratu, ali bacimo pogled na godinu ispred nas kroz nekoliko predviđanja pa na kraju godine podvucimo crtu. Ako ništa, 2020. ima 366 dana pa imamo dan više da sve ovo ostvarimo.

Posljednjih dana i sami smo bili zatrpani političkim temama, izborima i debatama, a slična stvar čeka nas i u 2020. s obzirom na to da nas čekaju parlamentarni izbori. Ipak, za svjetsku geopolitiku uvjerljivo najvažniji izbori su oni za američkog predsjednika koji bi se trebali održati u studenome, a iako je Donald Trump otkad je na čelu prve sile ujedno i meme lice broj 1, a lijevo-liberalna struja ga ne prestaje, najčešće s potpunim pravom, kritizirati pa i ismijavati nekako imamo dojam da ćemo Donnieja još neko vrijeme gledati u sedlu na užas mnogih svjetskih lidera. 2019. obilježili su prosvjedi diljem svijeta, od Hong Konga, Čilea, Libanona, Iraka pa do onih nešto manje dramatičnih. Ne treba biti veliki prorok da pretpostavi kako će se takve nestabilnosti nastaviti i dalje.

U tech svijetu glavne preokupacije su 5G mreža, AI, automobili bez vozača, no 2020. će ipak stići prerano da bi većina ljudi osjetila neku razliku u svom životu. Na njihov utjecaj neće posebno utjecati ni NASA-ina misija na Mars koja je zakazana za ljeto, a tu vjerujemo u dobre vijesti. Jednom. Nekad. Daleko.

Prijestupna godina rezervirana je u sportskom svijetu za Olimpijadu. Tako ćemo ljeto 2020. provesti prikovani uz ekrane i ‘čudne termine’ događanja s obzirom na to da je domaćin Tokyo. Vjerujemo da bi ovo mogla biti jedna od najbolje organiziranih Olimpijada u povijesti, da će se domaćin ugurati u sam vrh po medaljama uz tradicionalno SAD, Kinu i Veliku Britaniju, da će Rusi pod kojim god imenom nastupali zbog dopinga svejedno ugodno iznenaditi, a da mi nećemo dostići svoj najbolji rezultat po broju medalja. Što uopće ne treba biti tragedija. Prije toga pratit ćemo viceprvake svijeta i na nogometnom Euru. Teško da ćemo i tamo do ‘ruskih visina’, ali zašto se ne nadati nekom četvrtfinalu ili polufinalu i lijepom oproštaju jedne velike generacije. Najveće u domaćoj nogometnoj povijesti.

View this post on Instagram

Ljubav ❤️❤️❤️❤️❤️

A post shared by Sime Vrsaljko (@simevrsaljko2) on

Švedska aktivistica Greta Thunberg nije osvojila Nobelovu nagradu za mir, ali imamo dojam da bi joj se to moglo vratiti i da će ju 2020. pokupiti ako nastavi sa svojim aktivizmom, a vrlo je izvjesno da će nastaviti. Tinejdžere ionako ne možete efikasno odgovoriti od onog na što zabriju. Kad smo kod mira, neće biti Trećeg svjetskog rata oko kojeg se uzbunio cijeli svijet zbog novog SAD-ovanja po Bliskom istoku. Bitcoin bi ponovno mogao opasno rasti, Kanye završiti u mentalnoj ustanovi, Netflix još više ‘udariti’ na filmsku industriju i na nadolazećim dodjelama raznoraznih kipića postati contender za sve nagrade, a ne svojevrsni autsajder iz sjene koji ‘pravim’ filmašima smeta.

U duhu kolosalno promašene prognoze magazina FourFourTwo iz 1998. godine, a koja je ovako zamišljala izgled Davida Beckhama u 2020. čujemo se na kraju godine.