Zanimljivosti

Uzmeš 10 minuta dnevno pa budeš i ti

Aside Banners

Istraživači su pronašli najsretnijeg lika na svijetu. Što možemo naučiti od njega?

Piše , Objavljeno

Izvor: Instagram Screenshot

Matthieu Ricard, tibetski budistički redovnik, ovo je priznanje dobio nakon 12 godina sudjelovanja u istraživanju mozga o meditaciji i suosjećanju, prenosi The Business Standard.

Istraživanje je vodio neuroznanstvenik Richard Davidson sa Sveučilišta Wisconsin. Davidson je spojio Ricardovu glavu na 256 senzora i otkrio da je njegov um bio neobično “lak” dok je Ricard meditirao o suosjećanju.

Ricard – koji kaže da ponekad meditira cijele dane bez da mu dosadi – priznaje da je općenito sretna osoba. Ali, smatra da je njegova titula “najsretnijeg čovjeka” medijski preuveličana.

Njegov savjet za sreću svodi se na altruizam.

Razlog je to što je razmišljanje o sebi i o tome kako stvari učiniti boljima cijelo vrijeme iscrpljujuće, stresno i u konačnici dovodi do nesreće. Takvim razmišljanjem cijeli svijet doživljavamo ili kao prijetnju, ili kao potencijalnu vrstu interesa za same sebe, objasnio je Ricard.

Ako netko želi biti sretan, trebao bi nastojati biti dobronamjeran, dodao je.

Kaže da, ne samo da ćemo se mi od toga osjećati bolje, nego da će se onda i drugi poput nas osjećati bolje.

Upravo tu pouku smo izvukli iz najboljeg nam filma godine Everything Everywhere All At Once.

Ipak, upozorava da to ne znači dopustiti drugim ljudima da nas iskoriste, ali općenito bi trebali nastojati biti ljubazni u razumnim granicama.

Kada je naš um ispunjen dobrohotnošću, strašću i solidarnosti – to je vrlo zdravo stanje uma koje je pogoduje razvoju. Bolje mentalno stanje, u njegovu je slučaju pokazalo i zdravije tjelesno stanje.

Ricard vjeruje da svi mogu olakšati svoj um te da je jedini način da se to napravi – trening. Njegov je trening meditacija te smatra da mentalnim treningom možemo našu sreću podići na veću razinu.

Dobar način započinjanja tog treninga, savjetuje Ricard, je početi misliti sretne misli od 10 do 15 minutna dnevno.

Obično, kada netko doživi osjećaj sreće i ljubavi, to je prolazno, a onda se dogodi nešto drugo te prijeđemo na sljedeću misao. Međutim, umjesto toga, kaže Ricard, treba se koncentrirati na to da nam se um ne da smesti te da ostatnemo usredotočeni na pozitivne emocije sljedeći vremenski period.

Dodao je da ako se svaki dan treniramo na taj način, čak i samo dva tjedna kasnije možemo osjetiti pozitivne mentalne rezultate.

A ako to nastavimo prakticirati idućih 50 godina, kao što to radi Ricard, izgleda da možemo naći trajnu sreću.

Neuroznanstvenici podržavaju tu tvrdnju. Davidson je iz svoje studije otkrio da čak i 20 minuta dnevne meditacije može učiniti ljude općenito sretnijima.

Iako nam se stilovi života baš i ne podudaraju s budističkim redovnicima, ne treba podcijeniti snagu misli, pogotovo ako je podupremo voljom da stvarno probamo promijeniti stvari na bolje – barem malo.

A ako kažeš da nemaš 10 minuta dnevno, barem pred spavanje, l-a-ž-e-š.

 

 

TAGOVIbudistički redovnik istraživanje meditacija Sreća