Zanimljivosti

007 ima problem

Aside Banners

Istraživanje otkrilo- James Bond je alkoholičar

Piše , Objavljeno

Svi znamo koje je Bondovo najdraže piće i način na koji ga pije, a makar jednom smo i sami naručili “shaken, not stirred martini”, jer zvuči tako prokleto cool.

via GIPHY

Podatak koliko puta Bond u filmovima pije martini, zainteresirala je i akademske istraživače na Novom Zelandu koji su utvrdili da James Bond ima “teški poremećaj s konzumacijom alkohola” i “treba hitno potražiti stručnu pomoć”.

U studiji objavljenoj u časopisu The Medical Journal of Australia, istraživači sa Sveučilišta Otago pregledali su sve Bondove filmove, kao i romane, i zabilježili svaki put kad je špijun zavirio u čašicu. Ispostavilo se da je Bond pio alkoholno piće 109 puta u filmovima te prosječno 4,5 puta po filmu. Napravio je i gomilu glupih stvari dok je pio, napisali su istraživači. Često se stavljao u potencijalno visokorizične aktivnosti što uključuje borbe, automobilske potjere, upravljanje helikopterom, kontakt s opasnim životinjama i seks s neprijateljima.

via GIPHY

Također je bio pijan dok je bježao komodo zmaju, izbjegavao tarantulu i igrao “drinking game” sa škorpionom na ruci. Zahvaljujući učestalom opijanju, istraživanje kaže da Bond ispunjava kriterije za najmanje 6 od 11 kriterija koji se odnose na zlouporabno konzumiranja alkohola radi čega 007 ima “ozbiljan problem s alkoholom”.

Istraživači su toliko duboko ušli u priču  te su pokušali naći i uzrok njegovome alkoholizmu kojeg su pronašli u njegovom poslodavcu MI6 i visoko stresnom poslu koji Bond obavlja. Mora se boriti sa zlikovcima, zavesti brojne žene, voziti luksuzne aute, i na poslijetku, spasiti svijet. Istraživači savjetuju Mi6 da “redefinira njegov posao s ciljem smanjivanja stresa”.

Smatraju da je Bondu potrebna i jača podrška na terenu te da se treba moći više osloniti na svoj tim kako ne bi sve uvijek ovisilo o njemu.

To može smanjiti njegovu potrebu preuzimanja prekomjerne individualne odgovornosti za uspjeh misije, i smanjiti njegovu težnju za izvršavanjem misija kada je izvan službe i osobnih osveta. Više obuke o tome kako pregovarati s neprijateljima može također
smanjiti potrebu za ubijanjima, a i MI6 bi mogao ograničiti njegovu ‘dozvolu za ubijanje’. ”

Istraživači također preporučuju MI6 da financira savjetodavnu ili psihijatrijsku podršku za rješavanje problema svog agenta, kao i za provjeru znakova posttraumatskog stresnog poremećaja koji bi Bond mogao imati obzirom na sve ljude koje je ubio i koliko je puta bio mučen.

 

TAGOVIalkoholizam james bond

Komentiraj