Zanimljivosti

Opa

Aside Banners

Izgleda da je potraga za jednim od najpoznatijih serijskih ubojica gotova nakon više od pola stoljeća

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Case Brakers, neprofitna organizacija koja istražuje neriješene kriminalne slučajeve, tvrdi da je napokon identificirala nedostižnog serijskog ubojicu Zodiac Killera – i da ima DNK dokaz koji to potvrđuje, prenosi UNILAD.

Članove neprofitne istraživačke skupine čini više od 40 bivših istražitelja organa za provođenje zakona, novinara i vojnih obavještajnih časnika.

Zloglasni serijski ubojica je terorizirao sjevernu Kaliforniju 1960-ih s pet potvrđenih žrtava, iako sam tvrdi da ih je ubio 37.

Kako bi se narugao policiji, netko je odlučio slati kodirane poruke policiji i medijima, a kako se u četvrtoj poruci novinarima u kolovozu 1969. godine nazvao “Zodiacom” – tako su mu novinari prišili taj nadimak.

Svoju bi korespondenciju također potpisivao kružićem preko kojega se nalazi križić, naizgled kao meta ili koordinatni simbol.

Njegove zloglasne zagonetke navodno su otkrile alternativnu poruku. O njegovom djelovanju je snimljen i vrhunski film „Zodiac” Davida Finchera.

Sada, više od pola stoljeća poslije, Case Breakersi tvrde da su riješili slučaj i da je povijesne zločine počinio preminuli veteran američkog ratnog zrakoplovstva Gary Francis Poste. Njega su kao glavnog osumnjičenika identificirali 2021. godine.

Predvođena istraživačkim novinarom Thomasom Colbertom, skupina tvrdi da je Poste trenutačno naveden kao osumnjičenik za zloglasna ubojstva u San Franciscu – i navodi da FBI ima DNK dokaze koji ga povezuju s još pet ubojstava.

Prema izjavi Case Breakersa, anonimni FBI izvor potvrdio je da je Poste – koji je umro u kolovozu 2018. – u računalima zapovjedništva FBI-ja potajno naveden kao osumnjičenik u slučaju Zodiac od 2016.

Također tvrde da FBI laboratoriji imaju djelomični uzorak DNK koji povezuje Postea sa serijskim ubojstvima i još jednim ubojstvom.

U međuvremenu, FBI ured u San Fransiscu rekao je za Fox News da je neriješeni slučaj i dalje otvoren i neriješen – ali nije dao daljnje novosti.

Case Breakersi zato su optužili FBI da radi presporo, ignorira dokaze i državne zakone te podliježe apatiji, egu i strahu od poniženja te pozivaju na ozbiljnu reviziju načina na koji se slučaj vodio. 

Grupa također navodi da je dobila vlastiti DNK uzorak od Postea koji je navodno dijelio oružje i metke svojim omiljenim mještanima.

Detektivi žele da FBI to testira u odnosu na dokaze o ubojstvu Cheri Jo Bates 1966. godine – unatoč tome što agencija niječe da je ubojstvo 18-godišnjakinje na bilo koji način povezano s ubojicom Zodiac.

U priopćenju Ureda FBI-a u San Fransiscu stoji: “Zbog prirode istrage koja je u tijeku i iz poštovanja prema žrtvama i njihovim obiteljima, trenutno nećemo davati daljnje komentare”. Colbert je izjavu nazvao zataškavanjem, dodajući da je besmislena za ljude koji još čekaju. 

Tko čeka, taj i dočeka? Ne nužno, i ne uvijek.

TAGOVIcase breakers fbi istraga neriješeni slučaj serijski ubojica ubojstvo zodiac killer