Zanimljivosti

lifehacks svuda

Aside Banners

Iznimno jednostavno guljenje češnjaka je osvojilo internet, a evo ti još koja kućna čarolija

Piše , Objavljeno

Svi ljubitelji češnjaka muku muče s istim problemima. Nakon jela ćete se u pravilu solidno ‘osjetiti’ u društvu, što baš nije zgodno u poslovnim ili ljubavnim situacijama, ali cijela stvar još je i gora ako hranu pripremate sami, odnosno ako vam češnjak završi pod prstima. Naravno, to je neizbježno pomislit će svi, ali je li zaista? Nedavno trendani video na internetu pokazao nam je da nije, barem ako imate vještinu izvjesne Valentine koja je na Twitteru pokazala zavidnu tehniku. Naravno, okušali smo se i sami u ovome i umalo si iskopali oko kuhinjskim nožem. Mnogi su se požalili kako također nisu uspjeli pa se čini da osim same spoznaje kako bezbolno i rapidno oguliti češnjak morate imati i nešto vještine u rukama.

Dok to ne usavršite i postanete kralj češnjaka (ne onaj kralj češnjaka!), podijelit ćemo s vama još nekoliko Idesh kućnih čarolija koje smo godinama skupljali po internetu, a dio ovih otkrića zaista nam je promijenio život ili barem onaj jedan mali dio koji provodimo u kuhinji i trudimo se poboljšati kvalitetu obroka koje svakodnevno unosimo u sebe.

Jedna od osnovnih namirnica, za one koji ih jedu naravno, svakako su jaja. Većina nas voli kuhana jaja, ali guljenje vruće ljuske pravi je pain in the ass. Doduše, internet mu je doskočio pa ćete pronaći nekoliko verzija koje olakšavaju posao. Najpoznatije, a i ako je vjerovati komentarima najuspješnije su one u kojima se s jajem udari o tvrdu ravnu plohu te provalja, nakon čega ljuska u pravilu u komadu ispadne, a druga i zabavnija varijanta je tzv. ‘ispuhivanje jajeta’, koje u ovom videu završi loše, ali je ustvari poprilično efikasno. Ono što trebate znati je da će sve ovo biti teže izvesti što je jaje svježije. Da, život jednostavno nije fer i nikada neće biti. Deal with it.

.

Još jedno vrlo često i naporno guljenje je ono krumpira, koji je praktički neizbježan sastojak u kuhinji, iako ga breme škroba u modernoj kuhinji često vidi kao neprijatelja. Jednostavan i logičan trik, ali rijetko tko ga primjenjuje. Umjesto rješavanja kore na sirovom krumpiru, stavi ga kuhati opranog u kori, koju ćeš samo blago zarezati poprečno, a kasnije će se ona jednostavno u komadu povući i skinuti. Doduše, kod te opcije trebat će malo pričekati da se krumpir ohladi, ali ako ti je čekanje manje mrsko od guljenja, ovo je kao stvoreno za tebe.

.

Nisi baš fan prebrzog sazrijevanja banana? Sve što trebaš je omotati peteljku banane u foliju. Etilen, zločesti plin i krivac prebrzog truljenja na taj će način puno teže raditi ono što radi najbolje, a voće će ti ostati svježe puno dulje. Baš peteljka ključna je i kod rajčica. Za izbjegavanje njihovog truljenja treba ih položiti na peteljku, a izuzev perioda groznih vrućina bolje ih je čuvati na sobnoj temperaturi.

Ok, ovo nije baš osobito zdravo, ali je neophodno. Pizza. Mnogi se kunu u rezanje škarama, a neki i u kojekakve žičane home made naprave. Svakako, ne nož, pogotovo tupi. Možda i još važniji trik za smećarske cheat day faze i sumnjive dostave. Pizza će jutro poslije bit će gotovo jednaka kao i kad je tek stigla, ako pored tanjura u mikrovalnu ugurate i čašu vode.

Za vodu od kuhanja tjestenine i kako ju ne bi trebalo bacati vjerojatno već sve znaš, no kako rižu ili tjesteninu napraviti u količini za samo jednu osobu? E pa bojimo se da na to još uvijek nitko nema odgovor, a ponajmanje mi.

TAGOVIlifehack pb