Zanimljivosti

Pametno, pametno

Aside Banners

JESTE LI ZNALI? Tvorac Simpsona objasnio zašto je za njih odabrao baš žutu boju

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Tvorac 33-godišnjeg crtića The Simpsons, Matt Groening, još je davne 1991. u intervjuu za BBC objasnio zašto je svoje likove učinio prepoznatljivo žutima.

U pitanju stvarno nije ništa pretjerano specijalno, više pametno. Dosta pametno.

Naime, Groening je htio crtić učiniti jedinstvenim pa je to odlučio postići upadljivom bojom, prenosi UNILAD. Na ideju čak nije došao on, nego jedan od animatora, a tvorcu se automatski svidjela.

„Kad daljinskim upravljačem prelistate kanale i zasvijetli žuta boja, znat ćete da gledate Simpsone”, rekao je Groening.

Svoj je razlog potvrdio i u jednom intervjuu za dnevne novine izjavivši kako nije želio odabrati konvencionalne boje za svoje likove.

Međutim, moguće je da je nesvjestan razlog iza njegove odluke i teorija boja. Odabir svijetle boje, pogotovo žute, ima psihološki učinak na ljudski mozak.

Zbog načina na koji naše oči obrađuju svjetlost, žuta boja najvidljivija je ljudskom oku. Uz to, ona također predstavlja optimizam i radost.

Zato je uvijek bilo lako zastati kad bi ova blesava obitelj zasvjetlila.

Svjestan ili nesvjestan, Groeningov je kreativni odabir vjerojatno imao određeni utjecaj na to što mu je serija postala svjetski fenomen i što se i dalje proizvodi nakon više od 30 godina.

Samo neka ostanu žuti do kraja.

 

TAGOVIbbc matt groening Simpsoni springfield žuta boja