Zanimljivosti

Brilijantna ili glupa ideja?

Aside Banners

Kako Burger King u najnovijoj reklami sa pljesnivim burgerom ponovno trola McDonald’s

Piše , Objavljeno

Nakon što pogledaš ovu reklamu od 45 sekundi koja prikazuje burger koji truli, teško je zamisliti da će ti se više ikada jesti burger. Pa zašto bi onda Burger King, poznati lanac brze prehrane zadao sam sebi, ovaj naizgled, fatalan udarac?

Reklamu u kojoj vrlo slasni burger kroz 28 dana postaje nejestiv pred očima gledatelja, najbolje da vidiš sam. Upozorili te jesmo – možda ti se više nikada ne bude jeo hamburger.

A možda, samo možda sljedeći put umjesto u McDonald’s skreneš upravo u Burger King?

Rat burgera

whopper-vs-big-mac-xl

Opće je poznato da između dva svjetski najpoznatija i najveća fast -food lanca, McDonald’sa i Burger Kinga postoji takozvan “rat burgera”. Iako mu je Burger King prva najveća  konkurencija, McDonald’s je brend koji na tržištu vrijedi čak 18 puta više, te se procijenjuje na 130 milijardi dolara, dok Burger King na pišljivih jednoznamenkastih 7 milijardi.

Upravo iz tog razloga, Burger King je u mnogo navrata u svojim reklamnim kampanjama spuštao svome protivniku, a ponekad ga prilično urnebesno trolao. Nama jedna od dražih i najzabavnijih kampanja je ona iz  2017.  “Never Trust A Claun” u kojoj je Burger King koristio film “It” kako bi spustio maskoti konkurencije.

Koliko truda, promišljanja i čak tehnoloških inovacija Burger King ulaže u anti McDonald’s kampanje, najbolje govori ona iz 2018. godine kada su nudili svoj poznati burger Whooper za 1 cent. No, postojala je kvaka. Korisnici su trebali skinuti Burger King aplikaciju, a geolokacija bi prepoznala kada se korisnik našao u blizini od 500 metara od bilo kojeg McDonald’s-a. Kada bi se to dogodilo, automatski bi se otključala ponuda za promo Whooper od 1 centa u bilo kojem Burger Kingu.

Mc Donald’s burger koji nikada ne truli

McDonald’s je 2009- godine uslijed financijskog sloma Islanda zatvorio tri podružnice u ovoj zemlji čime je Island postao jedina zapadna zemlja bez McDonald’s-a. Iz tog razloga jedan čovjek odlučio je kupiti i sačuvati zadnji burger ikada prodan na Islandu.

Deset godina kasnije cijeli je svijet preko interneta gledao McDonald’sov burger izložen na Islandu, a ljudi su se zgražali nad činjenicom što je burger i nakon 10 godina izgledao gotovo isto kao kad je kupljen i nije istrunuo zahvaljujući umjetnim prezervativima.

Možda je sada nešto jasnija namjera Burger Kinga koji je s ovom reklamom poručio: “gle, naš je burger zdraviji- istrunuo je”, nazvavši pljesnivi Whopper “Ljepotom odsustva umjetnih prezervativa”.

Reklama je bez sumnje genijalna i poruka je shvaćena. Međutim, jesu li njome zadali gol ili autogol tek će se vidjeti. U svakom slučaju treba iskazati respekt čitavom marketinškom timu Burger Kinga.

S druge strane, treba odati respekt i McDonald’s-u koji bez obzira na očajne reklame i otrovne burgere i dalje svakodnevno mete konkurenciju.

 

TAGOVIburger king McDonalds reklama whooper