Zanimljivosti

Aside Banners

Kako se Noć vještica obilježava izvan Amerike – Drakula nacija, pravljenje sapuna i tortille

Piše , Objavljeno

Iako su Ameri totalno prisvojili Noć vještica te ovaj praznik doživljavamo čisto američkim i vežemo ga uz maskiranu dječicu koja od vrata do vrata po susjedstvu žicaju bombone, on se obilježava na različite čudne načine i u nekim drugim zemljama.

Rumunjska

Rumunjskoj puno novaca dolazi od turista koji dolaze za Halloween kako bi pronašli Drakulu. Dakle, ne bi bilo fer previše ismijavati njihove običaje budući da ih je većina vjerojatno izmišljena upravo kako bi zadovoljili glupe turiste koji nose češnjake oko vrata i traže upute za najbližu vampirsku četvrt.

Popis rumunjskih tradicija u doba Noći vještica uključuje: špricanje svega što jedu sa “svetom vodom” i “svetim bosiljkom”. Također okreću šalice naopako kako se duhovi ne bi sakrili u njih, te zakapaju ogroman komad soli u stajama. Nadalje, pretvaraju se da razgovaraju s vukovima i bacaju mrvice kruha na travnjak kako bi otjerali duhove. Zašto se duhovi boje kruha, ne znamo.

Sardinija

Dok je Halloween prije svega anglosaksonska tradicija, Sardinijska turistička zajednica čini sve što može u pokušaju da kapitalizira ovaj blagdan i izvuče koji Euro više od lokalaca i turista pa se tako ovaj blagdan na Sardiniji pretvorio u festival od 3 dana koji uključuje: demonstraciju pravljenja sapuna, izložbu ručno rađenih noževa i natjecanje u letargiji običaja.

Nismo sigurni što ovo zadnje znači, ali sve skupa zvuči poprilično dosadno i više cijenimo gađanje susjedove kuće wc papirom ako nam da jabuku umjesto bombona.

Velika Britanija

Britanci za Halloween imaju tradiciju prizivanja duhova. To rade tako da u ponoć isključe sva svjetla i sjede u tišini. Ostatak svijeta to zove odlazak na spavanje.

Meksiko

Meksiko stoji u redu samo iza Egipta u smislu nacionalne ljubavi za sve mrtve stvari, stoga nije čudo da je slavlje Halloweena velika stvar.

U kućama se priredi oltar pun voća, kikirikija, puretine, sokova, vruće čokolade, vode, hrpa tortilla i posebnog kruha koji se zove “kruh mrtvih”. Sve su to darovi umornim duhovima. Ne znamo samo što poslije rade s tom silnom hranom koju duhovi vjerojatno nisu pojeli.

Na ulicama se Dia de los Muertos obilježava paradama, ljudi se oblače u kosture, sve razumijemo. Ono što je uznemirujuće je lijes u kojem se nalazi živa osoba i koji parada spušta niz ulicu. Nismo sigurni treba li se osoba u lijesu pretvarati da je mrtva, mahati publici iz lijesa ili bacati bombone. A vjerojatno nisu ni oni budući da ovaj običaj nije postojao prije James Bondova filma Spectrum u kojem se do tada nepostojeća parada prikazivala na početnoj sceni filma. Mexico City je bio inspiriran filmom i pokrenuo paradu koja se sada događa svake godine vikendom prije Dana mrtvih.

Za 20 godina ova tradicija biti će dio nacionalnog identiteta. O tempora o mores!

muerto

Irska i Škotska

Irska i Škotska slave Noć vještica uz logorsku vatru, igrajući različite igre i praveći tradicionalni barmbrack, irski voćni kolač u koji stavljaju svakakve stvari, od kovanica, gumbiju i prstenova za sreću. Pa kad jedeš kolač, ako dobiješ prsten, ti si sljedeća  koja će se udati, dok pronađena kovanica u kolaču podrazumijeva bogatstvo u nadolazećoj godini.
Pod uvjetom da se ne ugušiš prije od toga svega.

Japan

Krajem svakog listopada u proteklih 21 godinu, u Kawasakiju, gradu nedaleko od Tokija, okuplja se nekoliko tisuća kostimiranih ljubitelja noći vještica iz cijelog svijeta za Kawasaki Halloween Paradu što je najveća parada takve vrste u Japanu.
Međutim, ne mogu se svi samo tako pridružiti svečanosti. Kawasaki Halloween Parada ima stroge smjernice i standarde, pa se morate prijaviti za ulazak dva mjeseca prije.

 

TAGOVIhalloween noć vještica običaji

Komentiraj