Zanimljivosti

Ma kakva Zmajeva kugla

Aside Banners

Kako super popularna manga/anime One Piece spašava mali gradić u Japanu nakon potresa

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: WEPOi/YouTube

Ne samo da glavni likovi One Piece mange spašavaju nemoćne u svom svijetu, to su počeli raditi i u našem.

Kumamoto prefektura je 2016. godine pogođena potresom magnitude 7.0. Mi smo u Zagrebu doživjeli potres od 5+. E, stručnim jezikom – taj u Japanu je puno puno jači.

Šteta nastala tim potresom se procijenila na 5 milijardi američkih dolara. Nažalost kada bi i dobili sve te novce – neke stvari se ne mogu vratiti. Netko može napraviti novi dom, dućan, ali pojedine povijesne znamenitosti su zauvijek nestale.

Japanci ne troše energiju na plakanje već djeluju!

Nekoliko tjedana nakon kobnog događaja je kreator One Piecea Eiichiro Oda (narativa radi ga zamislite kao japanskog Stana Leeja) donirao 300 milijuna japanskih jena Kumamoto prefekturi, što je preko 18 milijuna kuna, a nakon toga je stripovski lik i glavni junak One Piecea anime/mange Monkey D. Luffy donirao još 500 milijuna japanskih jena odnosno preko 30 milijuna kuna.

Naravno da nije stvarno lik iz mange toliko donirao, ali nećemo vam odati tko stoji iza toga.

Oda je oduvijek održao lijepe odnose sa svojim rodnim krajem. Aktivan je oko čitave obnove na razne načine. Skuplja novce kako god može i zahvaljuje se na svoj način ljudima koji su donirali. Točnije, daruje im originalan i unikatan One Piece crtež koji će vrijediti masu novca jednog dana.

2018. se vlada zahvalila Odi podizanjem brončane skulpture njegovog glavnog lika kojeg smo već spomenuli – Luffyja te je tada najavljeno još osam takvih skulptura. 2019. su postavljene još dvije skulpture, a ove godine su postavljene tri. Očekuju se još tri u nekom trenutku.

Sve te skulpture su glavni likovi izuzetno popularnog animea/mange koji ima preko 900 epizoda i gotovo 1000 manga poglavlja. Veće je ostvarenje od Dragon Balla i čitava priča traje još od kasnih 90-ih.

Čim ima toliko materijala – očito je da je jako popularna, a na to je računala i vlada te su očekivali kako će te skulpture dovući velik broj turista i bome su bili u pravu. 2019. i 2020. je na navedenom području bilo godišnje preko preko 55 tisuća turista koji su ostavili 2.67 milijardi japanskih jena.

Diljem svijeta se žele ugledati na ovaj primjer – što i mi svakako podržavamo. Uostalom, i mi bismo radije vidjeli spomenike profesora Baltazara nego nekih tamo političara.

Ovo je jedan jako lijep primjer kako nešto što je našoj kulturi poprilično nevažno – “crtići”, može imati velik utjecaj. Bombastični su Japanci.

TAGOVIEiichiro Oda One Piece