Zanimljivosti

sada dvoje

Aside Banners

Kina ukida pravilo o jednom djetetu

Piše , Objavljeno

Vrijeme je da prestanemo širiti dezinformacije o dalekim prostorima i narodima o kojima znamo malo. Nakon 36 godina, Kina ukida pravilo o pravu na jedno dijete.

kid-752289_1280
Novinska agencija Xinhua je u vlasništvu države i nemamo razloga sumnjati u ove vijesti (kao u one sjevernokorejskih novinskih agencija da su sletjeli na Saturn).

1979. godine uvedeno je pravilo o pravu na jedno dijete kako bi se usporio natalitet Kine i povećala kontrola nad brojem stanovnika koji se već tada približavao jednoj milijardi. Procijenjeno je kako je ovo pravilo spriječilo oko 400 milijuna rađanja. Metode provođenja tog pravila su bile okrutne – prisilni pobačaji, sterilizacija, otkazi i kazne, ali sada je došlo vrijeme za zaokret.

BBC izvještava kako je kineska ekonomija eksplodirala posljednjih godina, a vlasti su primijetile kako im stanovništvo postaje sve starije te da na taj način neće moći ostati ovakva proizvodna i potrošačka sila.

Kineska komunistička partija od 2013. godine ima blaži stav prema ovom pravilu i dopuštali su parovima da imaju dva djeteta ako je jedan od partnera jedino dijete u svojoj obitelji, no sada se čini kako će pravilo za dva djeteta vrijediti za sve.

U prošlosti su određene regije imale blaža pravila. Npr. u ruralnim područjima, obiteljima je bilo dopušteno imati dvoje djece, ako je prvo dijete bila djevojčica. Stručnjaci pretpostavljaju kako je jedno dijete postala društvena norma te da će velik broj obitelji ostati pri jednom djetetu usprkos ovoj ogromnoj promjeni u sustavu.

Što će promjena ovog pravila značiti za svjetsku populaciju? Hoćemo li se približiti osmoj milijardi ranije nego što smo dosad očekivali?

TAGOVIdijete djeca kina komunizam politika

Komentiraj